rekurencja
Karolinka: Niech funkcja f: N → N spełnia warunek :
{ f(0) = 4
{ f(n) = f (n − 1) + 8n +4 n ≥ 1
Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5 6 7 8 9 10. Która z poniżej
podanych odpowiedzi jest poprawna ?
a) 144 196 256 324 400 484
b) 139 190 249 316 391 474
c) 134 184 242 308 382 464
d) 154 208 270 340 418 504
e) 159 214 277 348 427 514
Bardzo proszę o pomoc
4 cze 18:53
sushi:
czego nie umiesz ?
4 cze 18:57
Karolinka: Nie bardzo wiem od czego zacząć.
4 cze 19:01
sushi:
f(1)=...
4 cze 19:08
b.: Zacznij od policzenia f(1), potem f(2) itd.

Np.
f(1) = f(0) + 8*1 + 4 = 4 + 8 + 4 = 16
i dalej
f(2) = f(1) + 8*2 + 4 = 16 + 16 + 4 = 36
...
4 cze 19:08