całka
Ola: Cześć, czy ktoś z was posiada rozwiązanie lub mogłby obliczyć całkę powierzchniową:
∬(x
3 dydz + y
3 dxdz + z
3 dxdy), S− zewnętrzna strona połowy sfery x
2+y
2+z
2=1
S
Z góry dziękuje za pomoc
4 cze 08:15
jc: Półsfera: z ≥ 0.
Dwa pierwsze składniki = 0.
x= sin u cos v
y= sin u sin v
z = cos u
dx = cos u cos v du − sin u sin v dv
dy = cos u sin v du + sin u cos v dv
dx dy = sin u cos u du dv
całka = ∫0π/2 du ∫02π (cos u)3 sin u cos u dv
= 2π∫0π/2 (cos u)4 sin u du =2π∫01 c4 dc = 2π/5
Czy znasz odpowiedź?
4 cze 09:44
Ola: W zadaniu należy domknąć sferę krążkiem i obliczyć ∬S=∬SuS1− ∬S1
Zrobiłam tak:
∭[3x2dydx+3y2dxdz+3z2dxdy] = 3∭[x2dydx+y2dxdz+z2dxdy]
r r
x=rcosφcosψ
y=rsinφcosψ
z=rsinφ
J=r2cosφ
0≤φ≤2π
0≤r≤1
−π/2≤ψ≤π/2
∫02π [∫−π/2π/2 [ ∫01 r2*r2cosψ dr]dψ]dφ]
Ale dalej nie wiem jak policzyć
4 cze 10:09
jc: Sprowadziłaś liczenie jednej całki do dwóch (po powierzchni i po objętości).
Całki się separują.
Całka względem fi = 2π
Całka względem r = 1/5
całka względem psi = 2
Wynik = iloczyn = 4π/5
Czy uczysz się na pwr? To chyba jedyne miejsce, gdzie nauczyciele matematyki
stosują współrzędne geograficzne.
4 cze 10:51
jc: No dobrze, całka po kole = 0 (dz=0, z=0).
Ale całkę potrójną liczysz z d(x3dydz + y3dzdx + z3dxdy) = 3(x2+y2+z2)dxdydz.
Liczysz po połowie sfery, więc w geograficznym ujęciu, kąt psi (zmienia się od 0 do π/2).
Wynik jest więc dwa razy mniejszy, czyli 2π/5. Pamiętaj o czynniku 3.
Ciekawe skąd się bierze rozbieżność: mój rachunek dał 3 razy mniej.
4 cze 11:00
jc: Już wiem, moje stwierdzenie, że dwa pierwsze składniki = 0 jest fałszywe.
W takim razie wynik = 6π/5.
Popraw tylko notację przy całce potrójnej.
Powinno być: 3∫∫∫(x2+y2+z2)dx dy dz.
4 cze 11:13
Ola: Serdecznie dziękuje za pomoc
4 cze 12:26