Pomocy! Zadanie z algebry liniowej
wit: Proszę o pomoc z zadaniem!
W przestrzeni euklidesowej E wyznaczyć prostą przechodzącą przez punkt p,
przecinającą płaszczyznę π i prostopadłą do π, jeśli
p=(5,0,2,11)
π: x1+5x2+x4=10
5x1+x2+3x3+8x4=−1
Wiem, że można to zrobić z ortonormalizacji Grama−Schmita, ale nie wiem jak zapiać płaszczyznę
π
4 cze 11:09
jc: Płaszczyzna prostopadła do rozważanej płaszczyzny
przechodząca przez zadany punkt (wzór parametryczny)
(x,y,z,u)=(5,0,2,11) + a(1,5,0,4) + b(5,1,3,8)
Punkt przecięcia z rozważaną płaszczyzną z zadania:
0=x+5y+u−10=(5+a+b)+5(5a+b)+(11+4a+8b)−10=6+30a+14b
0=5x+y+3z+8x+1=5(5+a+b)+(5a+b)+3(2+3b)+8(11+4a+8b)+1=120+42a+76b
15a+7b=−3
7a+16b=−20
Wyliczasz a i b. Prosta opisana jest równaniem
(x,y,z,u)=(5,0,2,11) + t[a(1,5,0,4) + b(5,1,3,8)].
Może coś mylę, bo wychodzą straszne liczby.
4 cze 12:17
Adamm:
Było parę błędów
(x, y, z, u)=(5, 0, 2, 11)+a(1, 5, 0, 1)+b(5, 1, 3, 8)
0=x+5y+u−10=(5+a+5b)+5(5a+b)+(11+a+8b)−10=27a+18b+6
0=5x+y+3z+8x+1=5(5+a+5b)+(5a+b)+3(2+3b)+8(11+a+8b)+1=18a+99b+120
4 cze 14:16