wyznacz pochodne funkcji i doprowadź wzor do najprostszej postaci
exel: witam, prosiłbym o rozwiązanie zadania, ponieważ nie mam pojęcia jak to zrobić
wyznacz pochodne funkcji i doprowadź wzor do najprostszej postaci
1. f(x)= 5x4 − 6x2 − √2
2.f(x)= (4x2 − 1)(2x3 + x)
3. f(x)= 8x√x
z góry dziękuję!
4 cze 17:57
Sushi:
A wzory na pochodne widziałeś na oczy ?
4 cze 17:59
a7: to może przykład 1) krok po kroku
żeby policzyc pochodną trzeba znać dwa wzory
f'(ax)=a oraz f'(xn)=n*xn−1
4 cze 18:12
a7: liczymy pochodną x4=4x3 mnożymy razy 5 =20x3
teraz liczymy pochodną drugiego wyrażenia analogicznie
f'(6x2)=12x
rozumiesz?
następnie pochodna pierwiastka − sprawdź wzór i policz spróbuj sam
następnie
korzystamy z tego wzoru że pochodna różnicy jest rónicą składowych
(f−g)'=f'−g'
i mamy wynik
4 cze 18:17
a7: 1) f'(x)=20x3−12x−0 = 20x3−12x (zero gdyż pochodna ze stałej jest zero)
4 cze 18:19
a7: w przykładzie drugim wymnażasz to co jest w nawiasach i robisz pochodna jak w przykładzie
pierwszym
4 cze 18:20
exel: bardzo dziekuje! zaczyna to nabierac sensu
4 cze 18:20
a7: w przykładzie trzecim
f(x)=8* x(3/2)
4 cze 18:25
exel: f'(x)= 8* 4x4 + 4* 3x2 − 2* 3x2 − x= 32x4+6x2−x
4 cze 18:26
a7: prawie dobrze tylko 8*5x4 zamiast 8*4x4
4 cze 18:32
exel: czyli 40x4, pomyłka
bardzo dziekuje!
4 cze 18:34
a7: no a jak zrobiłes trzeci przykład co wyszło?
4 cze 18:40
a7: tu też
żeby policzyc pochodną trzeba znać dwa wzory f'(ax)=a oraz f'(xn)=n*xn−1
4 cze 18:41
exel: nie bardzo rozumiem po co potrzebny jest ten drugi wzór
f(x)= 8x√x= 8√x= 8* 1/2√x
4 cze 18:48