Oblicz objętość bryly ograniczonej funckja
maserati98: Upublicznienia objętość bryły ograniczonej funkcja y2/9 + x2/4= 1, wiem ze to pewnie da się
rozwiać jakimś sorry tym sposobem, ale nie wiem jak to ugryźć. Niby można byłoby coś
pokombinować żeby wyznaczyć r, bo to za pewne kula, ale nie wiem.
3 cze 12:37
Basia: | | x2 | | y2 | |
równanie |
| + |
| =1 jest równaniem elipsy na płaszczyźnie XOY |
| | 4 | | 9 | |
bryły tu raczej nie widać; może ta elipsa się jakoś obraca
wtedy pewnie powstałaby elipsoida
niestety nie napisałeś czy się obraca dookoła osi OX, czy dookoła osi OY
jeżeli obraca się dookoła OX to
| 1 | | x2 | |
| V = π0∫2y2 dx = π0∫2 9(1− |
| ) dx |
| 2 | | 4 | |
jeżeli obraca się dookoła OY to
| 1 | | y2 | |
| V = π0∫3 x2 dy = π0∫3 4(1− |
| )dy |
| 2 | | 9 | |
4 cze 00:59