dwad
Adam: KOMBINATORYKA
Sadzamy n osób przy okrągłym stole. Dwa rozsadzenia uważamy
za identyczne, jeśli w obu przypadkach każda osoba ma tych samych
sąsiadów. Ile jest możliwych sposobów rozsadzeń?
rozumiem że pierwsz osoba może usiąć na n sposobów, druga na n−1, trzecia na n−2
więc to będzie n!?
4 cze 01:16
Basia: nie; n! masz wtedy gdy ich ustawiasz w rząd
wtedy na przyklad 1234 to coś innego niż 2341 i co innego niż 3412 i co innego niż 4123
natomiast przy okrągłym stole to jest to samo
więc n!/n=(n−1)! ale to jeszcze nie to
przy trzech osobach jest tylko jedna możliwość
przy czterech osobach są trzy możliwości
| | (n−1)! | |
to będzie prawdopodobnie |
| |
| | 2 | |
wyobraź sobie, że pierwsza osoba już siedzi przy stole (miejsce nieważne; osoba też nieważna)
| | | | (n−1)! | | (n−1)(n−2) | |
wybierasz mu dwóch sąsiadów na | = |
| = |
| |
| | | 2!(n−3)! | | 2 | |
potem wybierasz sąsiada dla sąsiada
1 na n−3 sposoby, a dla sąsiada
2 na n−4 itd.
to daje
| | (n−2)(n−1) | | (n−1)! | |
1*2*,,,,*(n−3)* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
chyba
4 cze 01:47
Pytający:
4 cze 12:08