Policz granice i asymptoty funkcji
Wera: Proszę o pomoc w onliczeniuu granicy i asymptot poziomej i pionowej funkcji f(x)=3x4−4x3
4 cze 17:07
Sushi:
A samej nic a nic ?
4 cze 17:09
PW: I jeszcze jedno:
− Dlaczego myślisz, że wielomian (różny od funkcji tożsamościowej) może mieć asymptoty pionowe
czy poziome?
4 cze 17:17
Wera: Dostałam takie zadanie rozpisalam to jako x3 (3x−4) z tego wyszła mi asymptota pozioma ale nie
wiem jak pionowa
4 cze 17:19
Sushi:
Jaką masz dziedzinę?
4 cze 17:20
Wera: Z tego wynika że d=r/0 i 4/3
4 cze 17:24
PW:

Cytat:
Dostałam takie zadanie rozpisalam to jako x
3 (3x−4) z tego wyszła mi asymptota pozioma
Co Ty opowiadasz, asymptota pozioma y=k występuje wtedy, gdy dla dużych x wykres funkcji f
"przytula się" do prostej y=k (tej czerwonej, na rysunku przykładowe k=1,5). Jest tak
rzeczywiście|?
4 cze 17:39