wartość wyrażenia
Witek: Oblicz wartość wyrażenia 4√(4−2√3)2
Zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
4 cze 21:19
sushi:
wskazówka (√3−1)2= 4 − 2√3
4 cze 21:28
Witek: (√3−12)2
i pierwiastek 4 stopnia zostanie zlikwidowany przez 4 potegę?
4 cze 21:42
sushi:
kolejna wskazówka
√(....)2=|...|
4 cze 21:46
MALINKA1: |√3−12|
4 cze 21:47
Witek: też tak myslę
4 cze 21:51
sushi:
i dalej ...
4 cze 21:53
MALINKA1: równa się 2
4 cze 21:54
Witek: |3−1| =2
4 cze 21:58
sushi:
jak
√3−1
=2
4 cze 22:01
Witek: a ta 2 potega nie obejmuje tego całego wyrażenia?
4 cze 22:10
sushi:
zapisz jeszcze raz po kolei i nie pisz 12 ani 110000000000000000 tylko 1
4 cze 22:18
Tosia: 4√(4−2 √32 = 4√ ((√3−1)2)2 = 4√ (√3−1)4 = |√3−1|= √3−1
4 cze 22:26
sushi:
a jakbym zapisał (1−√3)2= 4−2√3, to jakby to wyglądało
4 cze 22:27
Witek: Już zgłupiałem, nic nie rozumiem
4 cze 22:30
sushi:
mówię, że jakbym podał wskazówkę za pierwszym razem tą z godz 22.27 a nie z godz 21.28 to jakby
to wyglądało
zapis Tosii jest OK
4 cze 22:31