dwa
Adam: Kombinatoryka
Ile jest różnych rozwiązań w zbiorze liczb nieujemnych całkowitych
równania
x + y + z = 19?
A ile jest rozwiązań w zbiorze dodatnich całkowitych?
Podobno można to zrobić za pomocą kategorii.
Czy ktoś może zna inny sposób? Albo za pomocą kategorii wytłumaczy mi jak to postrzegać, co
jest obiektami , co jest kategorią tutaj?
Jak to interpretować że to jest rozróżnialne lub nierozróżnialne?
4 cze 16:19
PW: To są dwa prościutkie wzory kombinatoryczne, o jakiej rozróżnialności tu mowa?
(1) (1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1)=19
− po wstawieniu w dowolne miejsca znaków )+( zamiast "+" widać rozwiązania, np.
(1+1+1+1+1+1)+(1+1+1)+(1+1+1+1+1+1+1+1+1+1)=19
pokazuje rozwiązanie (6, 3, 10):
6+3+10=19.
Na ile sposobów można wstawić 2 znaki )+( w (1)? − tp będzie odpowiedź na drugie pytanie.
4 cze 17:31
Adam: można to zrobić za pomocą klasyfikacji, nierozróżnialne obikety na rozróżnialne kategorie, a
więc
wychodzi symbol newtona n = 21, k = 2
4 cze 23:05
Adam: natomaist drugie pytanie to po prostu zrobiłym w taki sposób że w symbolu newtona
n = 19−1 = 18 , k = 2
bo w zasadzie nie zrozumiałem o czym Ty w ogóle piszesz wyżej
4 cze 23:07
PW: A obikety i kategorie pojąłeś w mig?
Pasuję.
4 cze 23:14
Adam: byłem na konsultacjach
`1' co to w zasadzie jest ? obiekt i jest nierozróżnialny, a zbiory x,y,z są rozróżnialne
n − ilośc obiektów, k − kategorii
nie rozumiem co to znaczy 'w mig' , no oprócz ciebie to ja nie jestem na emeryturze i uczenie
się jest to pewnego rodzaju 'proces', chyba w ciągu tych 23−16 godzin coś przeczytałem , a nie
siedziałem czekając na twoje głupawe odpowiedzi
4 cze 23:17
4 cze 23:22
PW: Głupawe to są twoje "pomysły", a "proces" przebiega beznadziejnie. Pierwszy raz widzę studenta,
co ma kłopot z pojęciem "nierozróżnialne".
Wniosek: nie warto pomagać, bo naszczekają.
4 cze 23:33
Adam: W zasadzie nie o to mi chodziło, raczej o to jak ma się to do kombinatoryki. No cóż, życzę
miłego dnia.
4 cze 23:39
Mila:
Adam Przeczytaj to co napisałam w linku.
Szkoda, że napadłeś na PW, bo właśnie pięknie to tłumaczył wiele razy.
4 cze 23:41