eqweq
Adam: Kombinatoryka
Na ile sposobów można rozmieścić k nierozróżnialnych kul w n
ponumerowanych szufladach, przy założeniu, że w każdej szufladzie może
znaleźć się co najwyżej jedna kula?
Co to znaczy że kula jest nierozróżnialna?
Bo jeśli byłaby rozróżnialna to wówczas skorzystałbym z wariacji bez powtórzeń
4 cze 22:44
PW: Nie ma co gadać. Tamtego →
375983 nie zrozumiałeś i wstawiasz następne?
4 cze 22:55
a7: kula jest nierozróżnialna w odróżnieniu od kuli kolorowej lub numerowanej , od kul różnej
wiekości itd.
4 cze 23:06
Adam: aaaaaaa ok
czyli są nierozróżnialne to w zasadzie wystarczy policzyć
nk
4 cze 23:10
Mila:

np. piłeczki do ping−ponga na ogół są białe i nierozróżnialne ( identyczne).
Niech k=10 ( liczba piłeczek)
n=4− liczba szuflad ponumerowanych
1) Liczba wszystkich możliwych rozmieszczeń jest równa liczbie rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+x
4=10
w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych, czyli
2) liczba rozmieszczeń , takich , że w każdej szufladzie znajdzie się co najmniej jedna kula,
jest równa:
Patrz rysunek:
| | | |
Trzy przegrody między kulkami możesz postawić na | sposoby |
| | |
Masz ilustrację do sytuacji, że w I szufladzie są 3kule, w drugiej 3 kule, w trzeciej 2 i
czwartej 2.
3) wracamy do Twojego zadania
a) n=k
tyle kul ile szuflad, w każdej szufladzie jedna kula
Liczba sposobów − 1
b) k<n
| |
− w każdej szufladzie jedna kula, lub szuflada pusta |
| |
( w każdej szufladzie co najwyżej jedna kula)
n=6 − liczba szuflad
k=4
na rysunku jedna sytuacja.
4 cze 23:19