powtórka
xxx: Mam mała maturę do napisania i musze przerobić zadania z 3 lat.
Nie mg sb przypomnieć jak się przerabia te zadania

1.Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−2x
2+3x−1 w przedziale <0,3>
2.Podaj zbiór rozwiązań nierówności (x−3)
2<−9
3. Oblicz równanie (x−1):(x+2)=−1
4. Oblicz tg alpha, wiedząc, że sin alpha =
25
4 cze 19:02
pomoc: 1. Narysuj sobie wykres w tym przedziale, a następnie spróbuj określić najmniejszą i największą
wartość (chodzi o wartości na osi y).
2. Zastanów się, czy jakaś liczba podniesiona do kwadratu może być mniejsza od −9?
3. Wyznacz dziedzinę, a następnie pomnóż obie strony przez mianownik.
| | sinα | |
4. Wyznacz cosα z "jedynki trygonometrycznej", a następnie podstaw do wzoru tgα = |
| |
| | cosα | |
Spróbuj sam!
4 cze 19:08
xxx: 1 jezeli podstawiam x=0 i x=3 to cos mam z tym jeszcze zrobic?
2 wychodzi delta?
4 nie pamietam
4 cze 19:13
a7: 1.znajdowanie .... z przykładami na tacy
https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html
2. każda liczb a podniesiona do kwadratu będzie większa niż −9
jak chcesz sprawdzić to podstaw sobie kilka liczb lub rozpisz sobie na spokojnie tą nierówność
4 cze 19:17
a7: 3. wyznaczamy dziedzinę − w mianowniku nie może być zero czyli x+2≠0
x≠−2
mnożymy obie strony razy (x+2)
x−1=−x+2
2x=3
x=3/2
nie sprzeczne z dziedzina więc ok
4 cze 19:20
Krzysiek60: zadanie nr 4
sinus jest dodatni w 1 i 2 cwiartce dlatego jest ±
4 cze 19:21
Krzysiek60: Zadanie 2
Rozwiazaniem nierownosci jest zbior pusty .
4 cze 19:23
a7: Zad4
sin
2α+cos
2α=1
(2/5)
2+cos2α=1
wyliczamy
cosα=
√1−4/25=
√11/25=
√11/5
| | 2√11 | |
tgα=sinα/cosα =2/5 / √11/5 =2/√11 = |
| |
| | √11√11 | |
4 cze 19:25
4 cze 19:25
Krzysiek60: | | sinα | |
Po co korzystasz z jedynki i potem z ze wzoru na tgα skoro wiadomo ze tg α= |
| |
| | cosα | |
a cosα=
√1−sin2α} wiec piszsemy to od razu
4 cze 19:28
a7: na poziomie liceum i jak się nie pamięta to robi się po kolei, krok po kroku
4 cze 19:29
xxx: w 3 wyznaczenie dziedziny jest konieczne?
4 cze 19:30
a7: tak konieczne
4 cze 19:30
a7: bo nie można dzielić przez zero
4 cze 19:31
Krzysiek60: Nawet niech Ci bedzie .Liceum czy studia to musisz to wiedziec . Potem to juz twoja
indywidualna sprawa czy bedziesz pamietac Pominales/as to ze tg w 2 ciartce jest ujemny a
sinus jest dodatni .Popraw wiec to tez .
4 cze 19:35
a7: no ja nie widze błędu, sinus jest dodatni cosinus jest dodatni wychodzi dodatni tangens
4 cze 19:53
Krzysiek60: Zauwaz ze nie pisze iz kąt α jest kątem ostrym . nalezy wiec rozpatrzyc kiedy α∊(0,90o) i
α∊(90o,180o) bo wtedy sinα jest dodatni
4 cze 20:01
a7: no racja sorry
4 cze 20:06
a7: czyli
cosα=+/−
√11/5

teraz ok?
4 cze 20:08
Krzysiek60: NIc sie nie stalo
4 cze 20:08
a7:
4 cze 20:10