Przestrzenie dwuliniowe (ortogonalne)
Milo: Hej

Mam problem z zadaniem z przestrzeni dwuliniowych (lub ortogonalnych − inna nazwa).
Mam przestrzeń liniową V i na niej dwuliniową formę symetryczną h.
W ⊆ V − podprzestrzeń
Należy wykazać, że W
⊥⊥ = W + V
⊥
Zawieranie ⊇ jest jasne, bo jeśli w∊W, v∊V
⊥ i u∊ W
⊥, to
h(w+v, u) = h(w,u) + h(v,u) = 0 + 0 = 0, bo
w należy do W, u do W
⊥, więc pierwszy składnik jest 0,
v jest prostopadły do wszystkiego, więc drugi składnik jest 0.
Stąd w+v jest prostopadłe do dowolnego wektora z W
⊥, więc należy do W
⊥⊥.
Jednak nie mam pojęcia, jak pokazać zawieranie w drugą stronę (lub równość wymiarów czy coś
innego, co by świadczyło o równości tych przestrzeni).
Proszę o pomoc, gubię się w tych przestrzeniach dwuliniowych.
31 maj 22:32
Adamm:
V⊥={0}
Więc chcesz udowodnić że W=(W⊥)⊥
31 maj 22:36
Milo: Niestety ta forma dwuliniowa nie musi być iloczynem skalarnym, może tego nie zaznaczyłem.

Np. na R
2 może być h((x
1,x
2),(y
1,y
2)) = x
2y
2
wtedy np. (1,0)∊(R
2)
⊥
31 maj 22:40
Adamm:
Najpierw udowodnij, że
W∩V⊥={0}
31 maj 22:41
Adamm: To chyba jest suma prosta, tak?
31 maj 22:41
Milo: W treści zadania mam zwykłą sumę algebraiczną
31 maj 22:42
Adamm:
Dlaczego h(w, u)=0? Chyba jest coś czego mi nie mówisz?
31 maj 22:59
Adamm: A, jest symetryczna. No tak
31 maj 23:00
Milo: Może jednak ktoś byłby w stanie pomóc? :x
3 cze 18:14
b.: To nie jest prawdą w pełnej ogólności, bo np. dla iloczynu skalarnego mamy tak jak napisał Adam
w pierwszym poście.
Ale równość W=(W⊥)⊥ zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy W jest podprzestrzenią domkniętą (tak
będzie zawsze gdy V jest skończenie wymiarowa)
4 cze 19:18
b.: W przypadku skończenie wymiarowym próbowałbym wybrać bazę ortogonalną W i uzupełnić ją do bazy
ortogonalnej całego V.
4 cze 19:24