Jak rozwiązać równanie z dwoma założeniami
Matius : Hej, pytałem już, ale podsliscie wynik a nie sposób. Chciałem zapytać jak to rozwiązać. Już
wiem że nie jest to równanie sprzeczne
Chciałbym jednak się nauczyć jak takie coś rozwiązać

a
1+b
1=4 −> b
1=4−a
1 i b
1<=3
a
2+b
2=8−> a
2=8−b
2 i a
2<=3
przy założeniu że
a
2<=−a
1 i a
2<=3
b
2<=−2b
1 i b
1<=3
Jest to końcówka zadania na maksymalizacji zysku. Zostaje coś takiego jak powyżej. I nie wiem
jak powinienem to rozwiązać
Pytający:
Masz układ:
| ⎧ | a1+b1=4 | |
| ⎜ | a2+b2=8 | |
| ⎜ | a2≤−a1 | |
| ⎨ | a2≤3 |
|
| ⎜ | b2≤−2b1 | |
| ⎩ | b1≤3 | |
2 równości z 4 niewiadomymi i 4 nierówności z 4 niewiadomymi. Od razu widać, że dzięki
równościom, można pozbyć się 2 niewiadomych z nierówności i będziesz miał 4 nierówności z 2
niewiadomymi, co łatwo rozwiązać graficznie.
b
1=4−a
1
a
2=8−b
2
8−b
2≤−a
1 ⇒ b
2≥a
1+8
8−b
2≤3 ⇒ b
2≥5
b
2≤−2(4−a
1) ⇒ b
2≤2a
1−8
4−a
1≤3 ⇒ a
1≥1
Układ:
| ⎧ | b2≥a1+8 | |
| ⎜ | b2≥5 | |
| ⎨ | b2≤2a1−8 |
|
| ⎩ | a1≥1 | |
ma rozwiązanie (można narysować):
a
1≥16 ∧ a
1+8≤b
2≤2a
1−8
Stąd ostatecznie:
| ⎧ | a1≥16 | |
| ⎜ | a2=8−b2 | |
| ⎨ | b1=4−a1 |
|
| ⎩ | b2∊<a1+8, 2a1−8> | |