Ostatnie przed maturą
matma po nocach:

Poprowadzono styczną do paraboli o równaniu y= x
2 −1 tak, aby trójkąt ograniczony tą styczną i
osiami układu współrzędnych miał najmniejsze pole. Oblicz to pole.
a=f'(x
0)=2x
0
b=f(x
0)−f'(x
0)x
0=−x
02−1
y=2x
0x−x
02−1
to miejsce zerowe będzie dla:
0=2x
0x−x
02−1
| | x02+1 | |
|x|= |
| =długość podstawy |
| | x0 | |
|y|=2x
0x−x
02−1=wysokość
| | x02+1 | |
PΔ=0,5*x*y=0,5* |
| *(2x0x−x02−1) |
| | x0 | |
i jestem w kropce, bo mam tego "zwykłego" x i nie wiem co dalej. W kryteriach funkcja
| | x04+2x02+1 | |
optymalizowana wynosi P= |
| więc mając już ten fakt na uwadze widać, że |
| | 4x0 | |
współczynnik przy x
04 przy mojej funkcji będzie inny.
4 cze 04:05
matma po nocach: Okej, podstawiłem do y=2x
0x−x
02−1 za x=0, dało mi to wysokość w danym trójkącie, czyli
y=−x
02−1.
| | x04+2x02+1 | |
P=− |
| . Mam jednak ten minus, co nie jest możliwe przy obliczaniu pola |
| | 4x0 | |
4 cze 04:16
matma po nocach: Powinienem wziąć do równania moduł z y? Jako, że to wysokość i dla postaci y=−x02−1 y nie
przyjmuje wartości dodatnich?
4 cze 04:21
Basia:
f(x)=x
2−1
f'(x) = 2x
y=g(x) = 2x
0*x + b
x
02−1 = 2x
0*x
0 + b
b = −x
02−1
y = g(x) = 2x
0*x − x
02−1
punkt przeciećia z osią OX
2x
0*x −x
02−1 = 0
| | x02+1 | |
x = |
| // tu zjadłeś liczbę 2 |
| | 2x0 | |
punky przecięcia z osią OY // tu za x trzeba podstawić 0
y=g(0) = 2x
0*0 − x
02−1 = −x
02−1
h = |y| = x
02+1
| | 1 | | (x02+1 | | (x02+1)2 | | x+04+2x+02+1 | |
P = |
| * |
| (x02+1} = |
| = |
| |
| | 2 | | 2x0 | | 4x0 | | 4x0 | |
4 cze 04:28
matma po nocach: Świetnie, pięknie dziękuję za pomoc
4 cze 04:29
Basia: co do a................
powinno zasadniczo być
możemy sobie albo:
1. założyć, że x
0>0 i pamietać, że będą dwie proste spełniające warunki zadania;
one i tak wyjdą z rozwiązania, ale zasadniczo to ujemne należałoby odrzucić i dodać z powrotem
z uzasadnieniem (osią symetrii paraboli jest OY, styczne spełniające warunki zadania są
symetryczne względem OY)
2. rozważać dwie funkcje
| | x4+2x2+1 | |
P(x) = |
| dla x>0 |
| | 4x | |
lub
| | x4+2x2+1 | |
P(x) = |
| dla x<0 |
| | −4x | |
trochę szkoda czasu, ale gdyby to była inna parabola mogłoby już nie być tak dobrze
4 cze 04:42
Basia:
| | x02+1 | |
a = |
| oczywiście |
| | 2|x0| | |
4 cze 04:42
Basia: albo jeszcze prościej
zakładamy, że x>0
| | 1 | | x02+1 | |
szukane pole = |
| pola trójkąta o podstawie 2x = |
| i wysokości |y|=x02+1 |
| | 2 | | x0 | |
właśnie dlatego, że styczne muszą tu być symetryczne względem OY
i wszystko jasne
4 cze 04:48
matma po nocach: Wszystko jasne
4 cze 04:55