Kddsads
licealista:

Oblicz objetosc stożka.
Pb = 72pi
Dlugosc promienia podstawy to polowa tworzacej.
Pp = pi*r*l
rl = 72
2x
2 = 72
x = 6
z pitagorasa trójkąt
(2*6)
2 − 6
2 = H
144−36 = 108?
I tu mam wątpliwości, dobrze to jest? prosze o pomoc
4 cze 22:33
sushi:
przecież masz trójkąt równoboczny
4 cze 22:36
sushi:
to ile wynosi wysokość w takim trójkącie?
4 cze 22:37
sushi:
i przypomnij sobie jak wygląda Pitagoras
4 cze 22:40
Mila:

Pb = 72pi⇔r=x, l=2x
π*x*2x=72π⇔x
2=36
x=6
1)ΔABS − Δrównoboczny o boku a=2x=12
h=6
√3
V=72
√3 π
==================
Albo wysokość z tw. Pitagorasa w ΔSOB:
h
2+x
2=(2x)
2
h
2+6
2=12
2
h
2=108 ⇔h
2=36*3
h=
√36*3
h=6
√3
=========
4 cze 23:33
licealista: Czyli pierwiastek z 108 dobrze myślałem

Dzięki wam !
5 cze 20:34