Indukcja Matematyczna
Angela: Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f: N ⇒ N spełnia warunek
{ f(0) = 10
{ f(n) = 7f (n−1) − 54 n ≥ 1
to f (n) = 7n + 9 n ≥ 0
Proszę o pomoc.
4 cze 18:37
Basia:
n=0
L=f(0)=10
P=70+9=1+9=10
L=P
Zi: f(n)=7n+9
Ti: f(n+1) = 7n+1+9
d−d:
f(n+1) = 7f(n)−54 = 7*(7n+9)−54 = 7*7n + 7*9 − 54 = 7n+1+9
c.b.d.o.
7 cze 01:22
Fio:
{f(0) = 2
{f(n) = 4f(n − 1) − 3, n > 1,
13 kwi 21:29
Fio: Zadanie: 2.
Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f : N −→ N spełnia warunek
{f(0) = 2
{(n) = 4f(n − 1) − 3, n > 1,
13 kwi 21:30