| xy | ||
równań x+y+√x2+y2=100 i P= | . Muszę z pierwszego równania wyznaczyć x lub y. Proszę | |
| 2 |
| 200x−10000 | ||
y= | ||
| 2x−200 |
Podejście do tego problemu powinno być nieco inne. Podali w treści zadania, że trójkąt ma
maksymalne pole. Trójkąt prostokatny o przyprostokątnych długości x, y i przeciwprostokątnej
z=√x2+y2 jest wpisany w półokrąg − jak na rysunku.
Jest zatem oczywiste, że największe pole ma trójkąt o największej wysokości h, czyli trójkąt o
równych przyprostokątnych y=x.
Wystarczy odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje liczba dodatnia x<100, dla której
x+x+√x2+x2=100.
2x+√2x=100
(2+√2)x=100
| 100 | ||
x= | . | |
| 2+√2 |
| 100 | ||
Odpowiedź: Przyprostokątne trójkąta mają równe długości x= | , a przeciwprostokatna | |
| 2+√2 |
| 100 | 100 | |||
ma długość √2 | = | . | ||
| 2+√2 | √2+1 |