Wartość
Asia : Jeżeli cosα=−13 i α jest kątem rozwartym to jaka jest wartość tgα?
4 cze 22:03
sushi:
jakiś własny wkład ?
4 cze 22:06
a7: α∊(90,180)
liczymy sin α ( z jedynki trygonometrycznej)
pamiętając o znakach f−vji trygonometrycznych w poszczególnych ćwiartkach
następnie liczymy tg α=sinα/cosα
4 cze 22:10
the foxi:
sinα=±
√1−cos2α
kąt jest rozwarty, więc sinα>0
| | sinα | | 2√3 | | −3 | |
tgα= |
| = |
| * |
| =−2√3 |
| | cosα | | 3 | | 1 | |
4 cze 22:11
Asia: A √8 to nie 2√2?
4 cze 22:17
Bogdan:
| | xA | | −1 | |
albo tak: cosα = |
| = |
| |
| | r | | 3 | |
r = 3, A = (−1, y
A), y
A =
√9 − 1 = 2
√2,
| | yA | | 2√2 | |
tgα = |
| = |
| = −2√2 |
| | xA | | −1 | |
4 cze 22:18
Asia: Dziękuję
4 cze 22:32
the foxi:
tak, 2
√2
4 cze 22:37