ostrosłup
matma po nocach:

Na ostrosłupie prawidłowym trójkątnym opisano kulę o promieniu 6. Wykaż, że ten ostrosłup jest
czworościanem jeśli wiadomo, że ma objętość największą z możliwych. Oblicz tę objętość.
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
y= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
H=R+x=6+x
i nie mogę poradzić sobie z funkcją optymalizowaną, mógłby mi ktoś pomóc?
4 cze 00:53
matma po nocach: (1) była do czegoś co pisałem i nie usunąłem
4 cze 00:53
Basia:
| | 36*3 − a2 | | 108−a2 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | a2√3 | | √1−8−a2 | | 1 | |
V = |
| * |
| * |
| = |
| a2*√108−a2 |
| | 3 | | 4 | | √3 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | |
V' = |
| *[ 2a*√108−a2 + a2* |
| *(−2a) ] |
| | 12 | | 2√108−a2 | |
| | 1 | | 2a*(108−a2) − a3 | |
V' = |
| * |
| |
| | 12 | | √108−a2 | |
| | 1 | | −3a3+216a | |
V' = |
| * |
| |
| | 12 | | √108−a2 | |
i zajmujesz sie tylko licznikiem czyli wyrażeniem −3a
3+216a w przedziale (0; 6
√3)
| | 1 | |
bo wyrażenie |
| *U{1}{√108−a2 jest stale dodatnie |
| | 12 | |
−3a
3+216a = 0
3a(−a
2+72)=0
3a>0
−a
2+72=0
a
2 = 72
a = 6
√2 i tu masz maksimum
musisz teraz jeszcze pokazać, że krawędź boczna też równa się 6
√2
4 cze 01:19
matma po nocach: Dziękuję bardzo
4 cze 01:55
Basia: ale coś mi się tutaj nie zgadza; możliwe, że się pomyliłam w rachunkach
4 cze 01:59
Basia: jasne, że tak; od razu przy zapisie V
4 cze 02:02
Basia:
| | 1 | | a2√3 | | √108−a2 | |
V = |
| * |
| *(6+ |
| ) |
| | 3 | | 4 | | √3 | |
| | 1 | |
V = |
| *[ 6a2√3 + a2√108−a2 ] |
| | 12 | |
| | 1 | | 1 | |
V' = |
| * [ 12a√3 + 2a√108−a2 + a2* |
| *(−2a) ] |
| | 12 | | 2√108−a2 | |
| | 1 | | a3 | |
V' = |
| *[ 12a√3+ 2a√108−a2 − |
| ] |
| | 12 | | √108−a2 | |
| | 1 | | 12a√3√108−a2 + 2a(108−a2) − a3 | |
V' = |
| *[ |
| |
| | 12 | | √108−a2 | |
| | 1 | |
V' = |
| *[ 12√3a√108−a2 − 3a3 + 216a] |
| | 12√108−a2 | |
12
√3a
√108−a2 − 3a
3 + 216a = 0
3a(4
√3√108−a2 − a
2 + 72) = 0
koszmarne to jest, może od innej zmiennej to uzależnić
4
√3√108−a2 = a
2−72
16*3*(108−a
2) = a
4−144a
2 + 72
2
48*108 − 48a
2 = a
4−144a
2 + 72
2
a
4 − 96a
2 + 5184 − 5184 =0
nie takie koszmarne się okazało
a
2(a
2−96)=0
a
2=96
a = 4
√6
| | √108−96 | | √12 | |
x = |
| = |
| = √4 = 2 |
| | √3 | | √3 | |
| | 4√6*√3 | | 4√18 | | 4*3√2 | |
y = |
| = |
| = |
| = 4√2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
H = 8
b
2 = H
2 + y
2
b
2 = 64+16*2 = 64+32 = 96
b =
√96 =
√16*6 = 4
√6
to jest czworościan, ale wykazanie, że dla a=4
√6 mamy maksimum nie jest takie proste
może naprawdę od innej zmiennej to uzależnić, ale trzeba by popróbować
może od x poszłoby latwiej, albo od kąta między y i R
4 cze 02:28
Basia: bardzo ładnie wychodzi z kątem
α − kąt między y i x
α∊(0
o; 90
o)
x = 6*sin α
H = 6+6*sin α = 6(1+sin α)
y = 6*cos α
a = 6
√3*cos α
| | 1 | | a2√3 | | 1 | |
V = |
| * |
| *H = |
| *36*3*cos2(α)*6(1+sin α) = |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
54(1−sin
2 α)(1+sin α) = 54(1+sin α − sin
2 α − sin
3 α)
sin α ∊ (0;1)
t = sin α
V=54(−t
3−t
2+t+1)
V' = 54(−3t
2−2t+1)
−3t
2−2t+1=0
Δ=4−4*(−3)*1 = 16
√Δ=4
| | 1 | |
dla t= |
| funkcja osiąga maksimum |
| | 3 | |
i mamy
| | 2√2 | |
cos α = √1−1/9 = √8/9 = |
| |
| | 3 | |
b
2 = H
2+y
2 = 64+16*2 = 96
b =
√96=
√16*6 = 4
√6 = a
ostrosłup jest czworościanem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 27+9−3−1 | |
Vmax = 54(1+ |
| − |
| − |
| ) = 54* |
| = 2*32 = 64 |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 27 | |
4 cze 02:58
Basia: α kąt między y i R oczywiście, poza tym wszystko dobrze
4 cze 03:09
matma po nocach: Rozwiązania z kątami nawet bym nie brał pod uwagę, a tu proszę, o wiele ładniejsze. Dziękuję
4 cze 03:32
matma po nocach: Uzależniając od x też wychodzą nam ciężkie rachunki, ale jest to nieco ładniejsze, bo usuwa nam
się pierwiastek przez wzór na pole trójkąta równobocznego we wzorze na objętość i reszta
zgrywa się już w lepszą całość.
4 cze 03:38
Basia: W zadaniach "na styku" stereometrii (także planimetrii) i optymalizacji bardzo często właśnie
wprowadzenie kąta daje ładne, proste rozwiązania.
Ostatnie zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej można tym sposobem szybko rozwiązać.
Warto o tym pamiętać
4 cze 03:41