całka
całka: | | ex+1 | |
Oblicz długość krzywej y=ln |
| |
| | ex−1 | |
Wychodzą mi jakieś głupoty
4 cze 20:46
całka: Na przedziale x należy od 1 do 5
4 cze 20:46
4 cze 20:49
jc:
| | x | |
y=ln cth |
| = ln ch(x/2) − ln sh(x/2) |
| | 2 | |
y' = [th(x/2) − 1/th(x/2)]/2
1+(y')
2 = [th(x/2) + 1/th(x/2)]
2/4
√1+(y')2 = [th(x/2) + 1/th(x/2)]/2
| | sh x | |
całka −//− = ln ch(x/2) + ln sh(x/2)= ln ch(x/2)sh(x/2) = ln |
| |
| | 2 | |
4 cze 21:26
jc: Dokończenie starej całki.
| | e2x+1 | | ex+e−x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ln (ex − e−x) |
| | e2x−1 | | ex−e−x | |
(w liczniku masz pochodną mianownika)
4 cze 22:43