Zadanie z konkursu matematyka bez granic
michał: Witam mam dosyć nietypowe zadanie z konkursu matematyka bez granic, którego nie trzeba
rozwiązywać w szczególny sposób, liczy
się prawidłowa odpowiedź oto jego treść:
Przygotowując przyjęcie urodzinowe Łukasz ułożył piramidę z kieliszków. Szampan wlewany do
najwyższego kieliszka przelewał sie wypełniając jednoscześnie wszystkie pozostałe w
piramidzie.
Piramida Łukasza zbudowana była na podstawie trójkąta równobocznego. Wszystkie kieliszki
stykają się ze sobą a kieliszek z wyższej warstwy stoi na brzegach trzech niższych kieliszków.
Niestey Łukasz rozbił kieliszek, który przeznaczony był na szczy piramidy. Wykorzystujac
wszystkie pozostałe kieliszki rozpoczał budowe innej piramidy − na podstawie kwadratu i
niższej o jeden poziom
4 cze 20:50
michał: Zapomniałem dopisać − trzeba oczywiście odpowiedzieć na pytanie ile kieliszków było na początku
uzasadniając to
4 cze 20:52
Pytający:
Witam, co można wygrać?
4 cze 21:06
michał: Moją wdzięczność
4 cze 21:11
Pytający:
Zatem warto.
n−1=∑k=1h(∑m=1k(m))−1=∑k=1h−1(k2) ⇒ n=1 ∨ n=56
Zatem przed zbiciem kieliszka był 1 kieliszek (acz ta odpowiedź raczej odpada) albo było 56
kieliszków.
4 cze 21:16
michał: Dzięki bardzo dobro szybko wraca więc bądź gotowy
4 cze 21:18
jc: lub 286
4 cze 21:36
michał: A da się to jakoś prościej zrobić bo szczerze powiem że dużo z tego nie rozumiem
4 cze 21:38
michał: Ok rozpisałem to jako dwa ciągi
1, 3, 6, 10, 15, 21 S= 56
1, 4, 9, 16, 25 S= 55
Suma pierwszego powinna być o 1 większa od sumy drugiego i oczywiście pierwszy miał mieć o 1
piętro więcej czyli wszystko się zgadza, dziękuje za pomoc
4 cze 22:11
Pytający:
jc, ale wtedy druga piramida byłaby o 2 poziomy niższa.
4 cze 22:21
jc: Zapomniałem o dodatkowym warunku.
4 cze 22:36