pierwiastek z 4 zawiera w sobie pierwiestek z 15
Szym: oblicz(√4−√15)x+ (√4+√15)x+8
4 cze 12:43
Szym: (√4−√15)x+ (√4+√15)x=8
4 cze 12:44
a7: nie wiem czy tak można ale liczymy √15 ≈3,87
podstawiamy
≈p{4−3,87)x + √4+3,87x =8
(0,13)x+(7,87)x=8
dla x=1 spełnione
bo 0,13+7,87=8
4 cze 14:23
a7: nie źle sorry
4 cze 14:24
a7: dla x=2 spełnione, bo
√0,132+ √3,872=8
4 cze 14:25
a7:
znów pomyłka √0,132+ √7,872=8
4 cze 14:26
PW:
| 1 | |
| =4−√15, co łatwo sprawdzić. |
| 4+√15 | |
Wobec tego równanie po odpoeiwdnim podstawieniu ma postać
a więc zadanie sprowadza sie do rozwiązania równania kwdratowego z odpowiednim założeniem.
4 cze 14:38
a7: możemy też od razu podstawić x=2
i wychodzi 4−√15+4+√15=4+4=8
4 cze 14:38
a7: @PW jak to równania kwadratowego jak tu mamy tx?
4 cze 14:39
PW: Możemy od razyu podstawić x=2 i tym sposobem pokazać, że jednym z możliwych rozwiązań jest
liczba 2. Nie wiemy jednak, czy jedynym.
Z tym równaniem kwadratowym wystarczy przez chwilę pomyśleć.
4 cze 14:44
a7:
4 cze 14:47
PW: No to myśl trochę dłużej niż minutę.
4 cze 14:56
AM#: PW mozesz podać wzór tej kwadratowej funkcji nie mogę tego ogarnac
4 cze 18:40
a7: PW chyba się zakałapućkał, bo żeby była funkcja kwadratowa to x musiałby być równy 2
4 cze 18:42
sushi:
magiczne podstawienie tx= w
4 cze 18:45
AM#: To wychodzi w
2−8w+1 i Δ =60
4 cze 19:03
sushi:
i
4 cze 19:08
a7: no tak
4 cze 19:09
AM#: I na pewno jedno z rozwiązań nie bedzie 2 bo jak
4 cze 19:22
sushi:
przecież liczysz w a nie x, widzę że chcesz się z koniem kopać, to nie przeszkadzam
4 cze 19:24
Jerzy:
14:38.....czyżby?

Przeczytajcie uważnie dodatkowy komentarz,a a wogóle niech autor zapisze porządnie treść.
4 cze 20:03
Szym: (√4−√15)x+(√4+√15)x=8 teraz precyzyjnie prosze o pomoc
4 cze 21:16
PW: I do takiej właśnie treści zadania dostałeś podpowiedź o 14:38. Przyjąłem, że pierwiastki tak
właśnie wyglądają, bo przecież gdyby było
√4−
√15,
to wyglądałoby, że autor sprawdza, czy adept wie ile to jest
√4. Sugestia, że x=2 jest
rozwiązaniem, wskazywała na taką treść.
Zacznij od nowa myśleć o tej funkcji kwadratowej, ale pamiętaj, że równość
jest tylko wskazówką, trzeba zastosować
odpowiednie podstawienie.
4 cze 23:26
a7: ok chyba mam
trzba skorzystać z wzoru na logarytm tak?
logab=x
Δ=60
w1=4+2√15 w2=4−2√15
następnie
tx=4+2√15 lub tx=4−2√15
x=log (4+2√15)t lub x=log(4−2√15)t
wracamy do t
podstawiamy
x=log(4+2√15) 4+√15
i trzeba jakoś przekształcić pomysłowo i wyjdzie 2 oraz drugie jakieś rozwiązanie być może
sprzeczne
czy tak?
4 cze 23:52
Adamm:
4−2√15<0
5 cze 00:01
a7: no to mamy to sprzeczne
a jak zrobić to pomysłowe przekształcenie ,żeby wyszło 2
x=log(4+2√15) (4+√15)
5 cze 00:04
a7: może jest błąd obliczeniowy?
5 cze 00:07
a7:
chyba tx to było 4−√15
5 cze 00:13
a7: ?
5 cze 00:13
Adamm:
rozwiązaniem jest x=2, to rozwiązaniem jest i x=−2
od razu widać
więc być nie może
5 cze 00:14
Pytający:
(4−√15)x/2+(4+√15)x/2=8
t=(4+√15)x/2=((4−√15)x/2)−1
t−1+t=8
t2−8t+1=0, Δ=60, √Δ=2√15
t=4±√15=(4+√15)±1=(4+√15)x/2
x=±2
5 cze 00:17
a7: @Pytający , ale skąd wychodzi t=(4+√15)x/2
w przedostatniej linijce
?
5 cze 00:24
Pytający:
Z drugiej linijki.
5 cze 00:31
a7:
czyli x=±2
już rozumiem dzięki
5 cze 00:34