równania
Początkująca: Cześć, cześć
pomożecie mi jak to zrobić?
x−1x+2=−1
4 cze 19:23
Mila:
x≠−2
x−1=−x−2 /+x,+1
2x=−1 /:2
=========
4 cze 19:27
Początkująca: dziekuje
4 cze 19:30
Początkująca: a pomozesz mi jeszcze w jednym?
4 cze 19:32
Początkująca: podaj zbior rozwiązan
(x−3)2<−9
4 cze 19:32
sushi:
pomyśl jakiego znaku jest lewa strona, a jakiego prawa ?
4 cze 19:48
Początkująca: no prawa ujemna
4 cze 19:59
sushi:
a lewa −> to jest istotne do podania rozwiązania
4 cze 20:02
Początkująca: no bd x2−6x+9
4 cze 20:04
Krzysiek60:

napisalem ci rozwiazanie
jesli juz to x
2−6x+9<0
to jest wykres y=x
2−6x+9 czy ta funkcja przyjmuje wartosci ujemne ?
4 cze 20:07
Początkująca: nie
4 cze 20:28
Krzysiek60: Wiec jaki wniosek ?
ta nierownosc (x−3)2<−9 nie ma rozwiazan .
4 cze 20:32
Początkująca: i ten sam wniosek kiedy delta na minusie wyjdzie prawda?
4 cze 20:37
a7: jak delta wypada na minusie to (równanie nie ma rozwiązań) nie ma rozwiązań czyli nie przecina
osi OX
czyli żaden x nie spełnia równania/nierówności
4 cze 20:47
Początkująca: okey, wlasnie tej odpiwiedzi oczekiwalam
dziekuje
4 cze 20:54