Obliczyć funkcję y(t) jeśli wiadomo, że:
mistrzuniobartex: t*y+y+t*e
5t=0 ; jbc *−symbol splotu. Czy mógłbym prosić o rozpisanie tego zadanka jak
dla ułomnego?
4 cze 16:41
a7: t*y+y+t*e5t=0
trzeba policzyć całki oznaczone dla dwóch splotów
całkę dla splotu t*y = (całka jest od zera do jeden z def) oraz całkę dla splotu t*e
(5t)
potem to co wyjdzie podstawiamy do danego równania
i chyba mamy wynik
tu link jak liczyć całkę splotów
https://www.youtube.com/watch?v=7Q7BecGW_ZI
4 cze 17:41
Adamm:
no nie powiedziałbym
| Y(s) | | 1 | |
| +Y(s)+ |
| =0 |
| s2 | | (s−5)s2 | |
| | 1 | | s+5 | | 1 | |
Y(s)=− |
| = |
| − |
| |
| | (s−5)(s2+1) | | 26(s2+1) | | 26(s−5) | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
y(t)=− |
| e5t+ |
| cost+ |
| sint |
| | 26 | | 26 | | 26 | |
4 cze 17:47
a7: ale nie znam się na tym więc przepraszam jesli to źle
4 cze 17:50
Adamm:
Nie no, niby można, ale nie wiem czy to by wiele dało
4 cze 17:52
a7:
4 cze 17:57
mistrzuniobartex: Adamm − Na mocy jakiego wzoru−prawa wykonałeś przejście z mojego wyjściowego równania do tego
co Ty masz na początku rozwiązania? Jak rozpisałeś na dwa ułamki w 2 linijce Tw odp.?
4 cze 18:46
Adamm: transformata Laplace'a
4 cze 19:05
mistrzuniobartex: Dzięki. Już to widzę.
5 cze 08:21