TRÓJKAT
Witek: Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku 0. Jeśli ∠ CAB = 68 stopni i Cd jest środnicą to ile
wynosi miara kata DCB ?
4 cze 20:24
sushi:
rysunek zrobiony ?
4 cze 20:31
Witek:
4 cze 21:15
sushi:

kąt DAC ma miarę 90 stopni −−> dlaczego ?
trójkąt DAC i policzysz β
4 cze 21:20
Witek: Bo to trójkąt prostokątny?
4 cze 21:23
Witek: β= 30 stopni
4 cze 21:24
sushi:
zgadza się − prostokątny, więc α=22 stopnie
koniec zadania.
β− nie policzysz, bo brakuje jednego kąta
4 cze 21:27
Krzysiek60: Witek a na jakiej podsatwie twierdzisz ze to jest trojkat prostokatny ?
4 cze 21:38
Mila:

1)
∡CAD=90
o jako kąt wpisany oparty na srednicy
∡α=90−68=22
2)
∡α=∡x jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku
∡x=22
o
4 cze 21:58
Asia : Jeżeli cosα= −13 jest kątem rozwartym to wartość tgα jest równa?
4 cze 21:58
Mila:
α∊II ćwiartki , sin(α)>0
Dalej z jedynki tryg.
4 cze 22:56
4 cze 23:02