logarytmy
xxx: oblicz
1/2log9 + log33 1/3
4 cze 17:54
Sushi:
Z boku masz ściągę jak się robi indeksy dolne
4 cze 17:55
4 cze 17:58
Sushi:
podstawowe wzory na logarytmy znasz ?
4 cze 18:00
xxx: całkowicie zapomniałem jak się to oblicza, jeśli możesz to prosiłbym o dokładne rozpisanie
4 cze 18:01
4 cze 18:02
a7: jeśli ma być jeszcze dokładniej to daj znać
4 cze 18:03
Sushi:
Z boku jest ściąga −> logarytmy −> wzory
4 cze 18:03
xxx: a7 nie bardzo rozumiem
4 cze 18:09
a7: ok
4 cze 18:33
a7: 1/2 log9 = log3 bo klogax=logaxk
ok?
4 cze 18:35
a7: następie suma logarytmów o tych samych podstawach
| | 1 | |
logax+logay=logaxy czyli mamy log 3*33 |
| |
| | 3 | |
4 cze 18:36
a7: log gdzie nie jest napisana podstawa jest to logarytm o podstawie 10
dlatego log{10}102=2log1010=2
4 cze 18:38
a7:
logaa=1
4 cze 18:39
a7: teraz już ok?
4 cze 18:40
xxx: czyli log{10}10 to juz tak jakby to 2 to wynik?
4 cze 18:46