matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.3.2011
Zadania
Odp.
0
madzia:
następne zadanie to Największą liczbą całkowitą nienależącą do zbioru wartości funkcji h(X)=(x−7)−8 jest a)−9 b)−8 c)−7 d)−6
0
aga:
1) |a−2|=a−2 2) |2a−5|=5−2a
0
Ania:
Jak skonstruować odcinki
√
18
(a−b) ,
√
10
b
2
2a
1
beatka48:
Emilia kupiła pół kilograma cukierków czekoladowych po 20 zł za kilogram, ćwierć kilograma cukierków miętowych po 12 zł za kilogram i kilogram cukierków kawowych po 15 zł za kilogram.
1
ANULKA 92:
PROSZĘ KTO MI POMOŻE W ZADANIACH
? BARDZO PROSZĘ
2
Ann:
Pomocy z całką:
9
madzia:
PRZEDZIAŁ (−
∞
;−3> JEST ZBIOREM WARTOŚCI FUNKJI
3
madzia:
Funkcja f(X)=x2−4 jest malejąca w przedziale pomóżcie mi proszę
29
madzia:
W przedziale (0;+
∞
) zawiera się zbiór wartości funkcji a)f(X)= 2x2
3
kama:
chemia
1
Ania:
W trójkącie prostokątnym ABC kąt A = 90 stopni bok AB ma długość 42 cm odcinek DE symetralnej boku AB, zawarty w trójkącie ABC ma dlugość 28 cm. oblicz długości boków AC i BC.
1
ajajajajajajajajajajajajaj:
Drabina malarska ma 1,8m długości. Maksymalny rozstaw drabiny jest równy 1,6m. Oblicz, jaką minimalną wysokość ma drabina po rozstawieniu ?
5
ajajajajajajajajajajajajaj:
Z okrągłego obrusa o średnicy 2m mama Oli chce zrobić kwadratowy obrus o boku 140cm. Czy to będzie możliwe, jeśli kwadratowy obrus ma być z jednego kawałka materiału?
10
Gonzales:
To jest prawda czy kłamstwo http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+log%282%2C%28x%2B3%29%29 ?
3
Ania:
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 2cm i 6 cm. oblicz stosunek długości odcinków, na jakie symetralna przeciwprostokątnej podzieliła dłuższą przyprostokątną tego
5
ziomek:
jak mam to zrbic?
lim sin3x*ctg5x przy x zbiegającym do zera
10
zbychal:
Eta, kim ty jesteś
17
emi:
BŁAGAM O SPRAWDZENIE ZADANIA
2
ania :):
Usuń niewymierność z mianownika
1−
√
2
a)
4−
√
15
1−
√
2
b)
2−
√
3
5
tulipan:
pomoże mi ktoś nie z maty ale z chemii
będę wdzięczna!
7
aśka:
Oblicz: a) log
√
3
81 (pierwiastek z 3 jest mały)
0
ewa:
za pomocą diagramu kolumnowego oblicz średnią, medianę ... Za pomocą diagramu kolumnowego(rys) zilustrowano dane o liczbie przyznanych mandatów w ciągu
25
abcdefghij:
:::rysunek::: Podstawy trapezu maja długości 12cm i 18 cm. W jakim stosunku dzielą się przekątne tego
1
Filip:
Wyznacz wszystkie wartości parametru , dla których jeden z pierwiastków równania 4x
2
− 35x + m
2
= 0
10
Tomek:
Podaj równania stycznych do okręgu o równaniu x
2
+y
2
+6x−4y+7=0 przechodzące przez punkt A(−3.−4) Umie ktoś
14
Maciek:
Stosunek dwoch pól trojkatow podobnych jest rowny 4, a suma ich obwodow 12.Wyznacz obwod kazdego z tych trojkatow
1
Ja:
Wielomiany w(x)= (x
2
−a)
2
i v(x)= x
2
(x
2
+2) + 1 są równe. Wyznacz współczynnik a.
5
Mała:
Funkcja f(x)= −x
2
+ bx + c przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla argumentów x∊(1;5). a) wyznacz współczynniki b i c.
0
Lexi:
Posługując się wykresem odpowiedniej funkcji, podaj rozwiązanie: a) równania 4
x
= 2
7
anka:
Sumę n wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego można zapisać wzorem S
n
= 5n
0
mesia123:
oblicz współrzędne otrzymanych wektorów i przytocz stosowany wzór.−− zilustruj graficznie 1. → → →
25
Niekumata i to bardzo xD :
Jeszcze mam jedno pytanie,
2
DZIUBEK140:
pola trzech działek maja sie do siebie jak 4:9:3 oblicz pole kazdej z nich wiedzac ze najwieksza działka ma pole 800m/2wieksze od pola działki sredniej
51
lalalalala:
szukam kogos dobrego z programowania, jets tu ktos?
4
Agata91:
2
Dany jest wzór funkcji homograficznej f(x)=
.
x−3
a) określ jej dziedzinę b) oblicz miejsce zerowe
2
Monika:
1
__
__2__ + 1=0
4
Niekumata i to bardzo xD :
:::rysunek::: Cześć wszytkim mam tylko pytanie
Czy dobrze zrobiłam
4
Toskania:
Mam pytanie czy da rade poprawić wynik z matury i kiedy? Tzn np zdałem rozszerzenie na 2% a chciałbym mieć 4
25
Gonzales:
eta blagam cie wytlumacz mi jedno zadanie
1
Ania:
Czy trójkąt,którego wierzchołkami są punkty A,B,C,jest trójkątem prostokątnym? a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
1
Anka:
Mam do zrobienia zadanie: Udowodnij ze trojkat ktory ma wszystkie srodkowe rownej dlugosci jest rownoboczny.
10
Tomek:
cześć, Prosta o równaniu y=2mx+2 jest styczna do okręgu o równaniu (x−1)
2
+(y+m)
2
=4 zatem m= ?
1
ewelina k 2010:
dla jakich wartosci arozwiazaniem rownania bd liczba wieksza od 0? 2(x+1)=3+ax
2
ewelina k 2010:
okresl liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a x+a=2x−3a
1
Shadow65:
Czy wie ktoś, czy na maturę nadal obowiązuje izomeria i jednokładność ?
2
tysia :
Rozwiazać równianie y'+2y=6e
x
1
1992:
dla jakiej wartosci parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w? a) w(x)= −3x
3
+2x
2
+mx−3, a=−1
1
Karolinaa ;))):
w ostrosłupie czworokątnym o podstawie kwadratowej o boku dł 4 cm jedna ze ścian bocznych będąca trójkątem równoramiennym o ramieniu równym
15
2805:
Wyznacz współczynnik p i q wielomianu w, jesli w(−1)=4 w(0)=3. a) w(x)= x
3
+px
2
−4x+q
18
Gonzales:
Szukam kogoś dobrego z matematyki kto pomógł by mi zdać maturę rozszerzoną na 90%. Oczywiście nie za darmo tata mi powiedział że jeżeli uda mi się ją zdać w takim stopniu to da mi 5000
0
Karolinaa ;))):
w ostrosłupie czworokątnym o podstawie kwadratowej o boku dł 4 cm jedna ze ścian bocznych będąca trójkątem równoramiennym o ramieniu
6
Godzio:
Wyznacz funkcję z argumentem w górnej granicy całkowania F(x) =
x
−1
∫f(t)dt
2
tysia :
Rozwiazac równanie: (1) (x3 + xy2)dx + (x2y + y3)dy = 0
4
amator:
Witam. 1) Wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n
) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez
2
Ania:
Potrzebuje korepetycji z matematyki jestem w stanie zapłacić
6
Cola:
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 4
1
3
, a iloczyn jest równy 1. Znajdź te liczby.
13
Pierun:
Pouczył by mnie ktoś logarytmów czy nigdy w życiu ?
2
anka:
Dany jest ciąg arytmetyczny składający się z wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych lub równych 500. Jaki wzór opisuje ten ciąg?
2
Kasia ;):
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDW, gdzie W oznacza wierzchołek , ma długość a . Wyznacz wysokość tego ostrosłupa, wiedząc,
0
Pierun:
Punkt A = (0,125,−3) należy do wykresu funkcji logarytmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji
1
g(x)=(
)
|f(x)|
, gdzie f(x) = log
2
x
2
1
karolcia ;):
krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego 100−kątnego ma długość 10 cm, a promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 6cm. Wyznacz kąt nachylenia krawędzi bocznej do
15
Patysia:
Między liczby 2 i 56 wstaw dwie takie liczby, aby pierwsze trzy tworzyły ciąg geometryczny, a trzy ostatnie − ciąg arytmetyczny.
1
karolcia ;):
oblicz długość krawędzi czworościanu foremnego , wiedząc , że jego wysokość jest równa 4
√
6
1
Tomek:
okrąg o promieniu 0 to punkt czy zbiór pusty ?
1
sylwia:
W skarbonce masz 105 zł. Planujesz zakup aparatu fotograficznego w cenie 720 zł. Po ilu dniach w Twojej skarbonce znajdziesz żądaną kwotę, jeśli dziennie wrzucasz do skarbonki 15 zł ?
1
ewelina k 2010:
x+5 przez 5>4x−1 przez 2
1
ewelina k 2010:
√
2
x − 2 =
√
2
−1 jak rozwiazac te rownanie?
4
emka071:
x+ 2y +z − t = 3 2x − y − z − t = −2
17
Całka:
∫ od 1 do e xlnx dx =
2
Ala:
x
oblicz asymptoty f(x)=
lnx
0
muss:
Trójkąt CPD
2
ewelina k 2010:
wyznacz wzor funkcji liniowej ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt p
1
karolina:
W rozwartokatnym trójkącie równoramiennym ABC ( |AC|=|BC| ) odległość środka koła wpisanego w trójkąt od wierzchołka A jest równa d, a |∠ACB|=2α. Oblicz pole trojkata ABC i promien koła
0
ola:
Bardzo ważne Udowodnij, że jeśli w czworokącie ABCD punkty M i N są środkami przekątnych AC i BD to →MN
0
olka:
Pilnie potrzebuje.