Zadanie dodatkowe
abcdefghij:

Podstawy trapezu maja długości 12cm i 18 cm. W jakim stosunku dzielą się przekątne tego
trapezu?
|DB| = 12
√2
|AC| =
√468
Jak udzielic odpowiedzi?
4 mar 21:11
agusia: stosunek czyli dzielenie
4 mar 21:17
abcdefghij: czyli bedzie DB : AC?
4 mar 21:21
abcdefghij: ?
4 mar 21:34
agusia: tak
4 mar 21:42
abcdefghij: Stosunek pol dwoch trapezow podobnych jest o 12 wiekszy od stosunku ich obwodow. Wyznacz
skale podobienstwa tych trapezow
4 mar 21:48
Eta:
k=4
4 mar 21:50
ICSP: k2 = k + 12 ⇔ k2 − k − 12 = 0 Δ = 49
x1 = 4
x2 = −3. Chyba to drugie jest sprzeczne.
4 mar 21:51
ICSP: tzn. K1 i k2.
4 mar 21:51
abcdefghij: a pierwsze zadanie dobrze?
4 mar 21:56
abcdefghij: dlaczego k2? poniewaz pole sie mierzy w j2?
4 mar 21:57
Eta:
k>0
4 mar 21:58
ICSP: a czy my tutaj mówimy o jednostkach czy o skali podobieństwa?
4 mar 22:03
abcdefghij: Dlaczego jest te k2?
prosze sprawdzic 1 zadanie.
4 mar 22:11
ICSP: bo pola figur podobnych są do siebie podobne w skali k2
4 mar 22:13
abcdefghij: można jaśniej?
4 mar 22:15
Bogdan:
Sformułowanie "pola figur są podobne" jest bez sensu. Mówimy − figury są podobne w skali k,
a jeśli o chodzi o pola figur, to należy powiedzieć − jeśli figury są podobne w skali k, to
stosunek pól figur jest równy k2.
4 mar 22:17
ICSP: ciagle mi się to myli:(
4 mar 22:19
Eta:
4 mar 22:19
abcdefghij: dzieki Wam za pomoc

Nie mialem tego na lekcji jeszcze wiec robie na logike, nie wiem czy mnie sie to udaje.
Bogdan sprawdzisz zadanie 1?
4 mar 22:20
Eta:
Ciekawe czy Ci się też myli ......... mercedes z trabantem ?
4 mar 22:21
Gonzales: mi sie czasem myli Eta z Einsteinem chodz nie powinno
4 mar 22:22
Eta:
4 mar 22:23
abcdefghij: mógłby ktoś sprawdzić 1 zadanie?
4 mar 22:23
abcdefghij: Przepraszam za uparcie, może ktoś sprawdzić?
4 mar 22:32
abcdefghij: ?
4 mar 22:59
abcdefghij: mozna o pomoc?
5 mar 01:36