Basia:
√18 =
√9*2 = 3
√2
odcinek o długości
√2 to przekątna
d kwadratu o boku 1
z tw.Talesa masz
x = 3d(a−b)
x = 3
√2(a−b) =
√18(a−b)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugie podobnie
√10 to długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, w którym a=3 b=1
budujesz najpierw odcinek x =
√10b
na górnej półprostej odcinki: 1, b
na dolnej:
√10, y
wtedy
y =
√10b
teraz budujesz odcinek z=
√10b
2
na górnej odcinki: 1, y
na dolnej: b, z
masz
z = y*b =
√10b*b =
√10*b
2
| | √10b2 | |
i teraz odcinek w = |
| |
| | 2a | |
na górnej: 2a, z
na dolnej: 1, w
2a*w = z