współrzedne wektorów
mesia123: oblicz współrzędne otrzymanych wektorów i przytocz stosowany wzór.−− zilustruj graficznie
1. → → →
AB= [5,6] BC = [2,4] AC= [?,?]
2. → → →
AB= [3,−2] BC= [?,?] AC = [5,−7]
3. → → →
AB=[?,?] BC= [1,3] AC= [5,8]
4 mar 20:28
Basia:
ad.1
AC→ = AB→+BC→
a współrzędne sumy wektorów to sumy współrzędnych, czyli
AC→=[5+2, 6+4] = [7, 10]
ad.2
BC→ = BA→+AC→ = −AB→+AC→ = AC→ − AB→
a współrzędne różnicy wektorów to różnice współrzędnych, czyli
dokończ
ad.3
AB→ = AC→+CB→ = AC→ − BC→
dokończ
5 mar 05:57
mesia123: dziekuję
5 mar 08:00