Ciagi i nie tylko
amator: Witam.
1) Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez
5 dają resztę 3. Ponadto a3 = 13. Oblicz a15.
2) Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj
rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
mniejszą od 25km/h. Rowerzysta jadący z miejscowości A do miejscowości B wyjeżdża o 1 godzinę
wcześniej i jedzie ze średnią prędkością o 7km/h większą od średniej prędkości drugiego
rowerzysty. Rowerzyści spotkali się w takim miejscu, że rowerzysta jadący z miejscowości A
przebył do tego miejsca 9/13 całej drogi z A do B. Z jakimi średnimi prędkościami jechali obaj
rowerzysći?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
4 mar 17:50
4 mar 17:55
amator: A co z pierwszym?
4 mar 17:58
madzik: zad.1
(5k + 3, 5k + 8, 5k + 13) − ciąg arytmetyczny, k ∊ C
a1 = 5k + 3
a2 = 5k + 8
a3 = 5k + 13
a3 = 13
5k + 13 = 13
5k = 0
k = 0
a1 = 3
a2 = 8
a3 = 13
r = 5
a15 = a1 + (15−1)*r = 3 + 14 * 5 = 73
4 mar 18:05
amator: Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam
4 mar 18:16