????
Tomek: Podaj równania stycznych do okręgu o równaniu x
2+y
2+6x−4y+7=0 przechodzące przez punkt
A(−3.−4) Umie ktoś


4 mar 20:56
4 mar 20:56
Tomek: no spoko, S(−3,2) r=√7 ale co z tego ?
4 mar 21:02
Tomek: aaa sory
4 mar 21:03
Tomek: r=√6
4 mar 21:04
Tomek: no ale wiele to nie zmieniło...
4 mar 21:04
Tomek: 
? może ktoś wytłumaczyć jak znaleźć tą prostą ?
4 mar 21:09
Eta:
są dwie takie styczne:
y=
√5 *x +3
√5−4 i y= −
√5*x −3
√5 −4
4 mar 21:13
Tomek: Dzięki Eta, ale bardziej mnie interesuje jak to zrobić a nie jaka jest odpowiedź..
4 mar 21:15
Tomek:
4 mar 21:19
Eta:
S( −3, 2) r=
√6
styczna ma równanie: y= ax +b i A( −3, −4) nalezy do niej
zatem: −4= −3a +b => b= 3a−4
piszesz równanie stycznej w ogólnej postaci podstawiając za b
ax −y +3a −4 =0
odległość d srodka S od stycznej jest: d= r=
√6
otrzymasz:
√6*
√a2+1= 6 /
2
a
2+1= 6 => a
1=...... a
2=......
i teraz już dokończ........
4 mar 21:21