matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Monika:
1
__
__2__ + 1=0 x−3 x+3 __2__ + __6__ =4 x+1 x+3
4 mar 19:53
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
4 mar 20:07
kachamacha:
założenia: x≠3 x≠−3
x+3
2(x−3)
−
=−1
(x−3)(x+3)
(x−3)(x+3)
x+3−2(x−3)
=−1
(x−3)(x+3)
x+3−2x+6
=−1
(x−3)(x+3)
−x+9
=−1
(x−3)(x+3)
x−9=(x−3)(x+3) x−9=x
2
−9 x−x
2
=0 x(1−x)=0 x=0 lub x=1
4 mar 20:10