pomocy
kama: chemia
1. Oblicz w ilu dm3 (warunki normalne) tlenku siarki (IV) znajduje się:
8g siarki,
0,5 mola atomów siarki
2. Oblicz gdzie jest więcej gramów tlenu: w 19g tlenku azotu (III), czy w 11,5g tlenku azotu
(IV).
4 mar 22:23
kama: POMOŻE KTOŚ
4 mar 22:40
kama: proszę
4 mar 23:14
Komar: 2. 19 g N2O3
Zawartość tlenu = 3 * 16 = 48
Zawartość azotu = 2 * 14 = 28
Razem = 76
O = 48/76 = 12/19
12/19 z 19 g = 12 g
W 19 g N2O3 znajduje się 12 g tlenu.
11,5 g NO2
Zawartość tlenu = 2 * 16 = 32
Zawartość azotu = 1 * 14 = 14
Razem = 46
O= 32/46= 16/23
16/23 z 11,5 g = 8
W 11,5 g NO2 znajduje się 8 g tlenu.
Więc więcej tlenu znajduje się w tlenku azotu (III).
4 mar 23:28