Funkcja logarytmiczna
Pierun: Punkt A = (0,125,−3) należy do wykresu funkcji logarytmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji
| | 1 | |
g(x)=( |
| )|f(x)|, gdzie f(x) = log2x |
| | 2 | |
I mam pytanie
Jak |f(x)| jest uwięziona w wartości bezwzględnej to zawsze są dwa przypadki te same x∊(0;1)
czyli −f(x) i x∊ (1;+
∞) czyli f(x)? Czy są jakieś wyjątki ?
4 mar 15:56
Basia:
nie zawsze to będą akurat te przypadki;
tutaj tak jest, ale gdyby f(x) = log2(x−1) to miałbyś przypadki: x∊(1,2) i x∊<2,+∞)
5 mar 05:00