Ciągi
Patysia: Między liczby 2 i 56 wstaw dwie takie liczby, aby pierwsze trzy tworzyły ciąg geometryczny, a
trzy ostatnie − ciąg arytmetyczny.
Proszę o jakiś układ i wyjaśnienie
4 mar 15:38
Patysia: Poratuje ktoś ?:((
4 mar 16:01
Patysia: Trivial pomóż
4 mar 16:32
Pierun: 2,x,y,56
2,x,y − ciąg geometryczny
x,y,56 − ciąg arytmetyczny
i teraz ze wzorów na różnicę i iloczyn
x
2=2y
rozwiąż taki układ będą dwa rozwiązania
4 mar 16:34
Pierun: sory do końca nie doliczyłem jedno rozwiązanie będziesz musiała wykluczyć
4 mar 16:38
Patysia: Kurcze... ale ten drugi wzór mi się coś nie chce wyprowadzić taki jak Ty napisałeś
4 mar 16:39
Patysia: a
1 = x
a
2 = y = x + r
a
3 = 56
56 = x + 2r / − x
56 − x = 2r /:2
coś zrobiłam nie tak...
4 mar 16:41
ICSP: a wzorek na średnią arytmetyczną to znamy
4 mar 16:43
Patysia: | | 56 − x | | x + 56 − x | |
no i potem jak podstawie pod y = x + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 16:43
Patysia: aaaa xD
4 mar 16:43
Patysia: No to teraz już mi wszystko gra

Dzięki
4 mar 16:44
ICSP: | | 56 − x | | 2x + 56 − x | | x+56 | |
x + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 mar 16:45
Patysia: A no rzeczywiście...
4 mar 16:47
ania xdd : hej pomoże mi ktos z matmą xdd
4 mar 16:49
Trivial:
x
2 = x + 56
x
2 − x − 56 = 0
Δ = 1 + 224 = 225
√Δ = 15
| | 1−15 | | 49 | |
x1 = |
| = −7 y1 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 1+15 | | 64 | |
x2 = |
| = 8 y2 = |
| = 32. |
| | 2 | | 2 | |
W czym był problem?
4 mar 16:51
Patysia: Już, już mi wszystko wyszło
4 mar 16:52