obwod
Maciek: Stosunek dwoch pól trojkatow podobnych jest rowny 4, a suma ich obwodow 12.Wyznacz obwod
kazdego z tych trojkatow
4 mar 20:50
ICSP: Pola trójkątów są podobne w skali k
2
| P1 | |
| = k2 ⇔ k2 = 4 ⇔ k = 2. |
| P2 | |
Jeden obwód będzie dwa razy większy od drugiego dlatego obwód najmniejszego trójkąta zapisuję
jako :
3 Obw = 12 ⇔ obw = 4
obwód większego w takim razie to 8
Dobrze?
4 mar 20:52
Eta:
8 i 4
4 mar 20:53
ICSP: Chociaż jedno zadanie ze skala podobieństwa potrafię rozwiązać
4 mar 20:54
Eta:
Widzę, że jesteś coraz lepszy z planimetrii
4 mar 20:55
ICSP: Pracuję nad tym. Będę się już starał rozwiązywać zadania z planimetrii na forum.
4 mar 20:56
Eta:
Trzymam za słowo
4 mar 20:57
Maciek: zaraz sprawdze
4 mar 20:58
Eta:
4 mar 20:59
ICSP: JUż nie trzeba sprawdzać. Wystarczy że Eta się wypowiedziała. To tak jak odpowiedź.
4 mar 21:00
Maciek: K= powinno byc 2 czyli ok
4 mar 21:02
Maciek: kurcze tylko ze ja musze iec to rozpisnae bo mam z tego spr:(
4 mar 21:07
ICSP: To jest rozpisane.
4 mar 21:07
Maciek: ae skad to 8?
4 mar 21:12
ICSP: obwód dwóch to 12. Obwód mniejszego to 4
Obwód większego to 12 − 4
4 mar 21:13
Maciek: a moze mi ktos to zapisac tak zeby bylo bardziej czytelniej, bo na spr. sorka mi napisze skad
to?hhee ja to caje ale jakos inczaje zapisac..
5 mar 10:45
ICSP: Dobrze.
P
1 − pole większego trójkąta Obw
1 obwód mniejszego
P
2 − pole mniejszego trójkąta Obw
2 − obwód większego
4 = k
2 ⇔ k = 2 (k zawsze musi być dodatnie)
| Obw1 | |
| = 2 ⇔ Obw1 = 2Obw2 |
| Obw2 | |
Obw
1 + Obw
2 = 12
2Obw
2 + Obw
2 = 12 ⇔ 3Obw
2 = 12 ⇔ Obw
2 = 4
Obw
1 + 4 = 12 ⇔ Obw
1 = 8
Bardziej już tego nie umiem rozpisać.
5 mar 10:55
Maciek: dziekuje
5 mar 11:00