aaa
lalalalala: szukam kogos dobrego z programowania, jets tu ktos?
4 mar 20:17
Trivial:
Daj problem, może będę wiedział. Ale jestem dopiero na pierwszym roku, także na cuda nie licz.
4 mar 20:19
Eta:
Cuda się zdarzają ......
4 mar 20:21
lalalalala: Nie no, ja sie ucze programwoac od jakis 2 godzin, wiec mam problem pewnie banalny dla ciebie
4 mar 20:22
Trivial: To może jednak napisz.
4 mar 20:22
AS: Nie podałaś w jakim języku?
4 mar 20:23
Trivial: Może poda..
4 mar 20:23
lalalalala: pisze pierwszy program w zyciu najprostszy
program 1;
begin
Write('Hello world');
end.
I nie mam pojecia co tu jest zle w tym kodzie, bo taki znalazlem w necie, ale mi sie to nie
chce skompilowac i wyskakuje blad
4 mar 20:24
lalalalala: w pascalu
4 mar 20:24
Trivial:
Nie mam pojęcia o pascalu, nigdy nie używałem...

Domysły: spróbuj bez tytułu.
4 mar 20:26
Trivial:
czyli:
begin
write('Hello world');
end.
4 mar 20:29
lalalalala: wlasnie wyskakuje mi ciagle to samo

jak widzialem przykladowy kod to byl wlasnie z tytulem wiec juz nie wiem
4 mar 20:33
Trivial:
Może po prostu zacznij od języka C.

Wiele innych języków na nim bazuje, a pascala rzadko kto
używa do pisania dłuższych programów.
4 mar 20:35
lalalalala: serio?
jak szukalem w necie to pierwszy kurs byl z pascala, wiec wydawalo mi sie ze jest prostszy od C
i warto od niego zaczac

ale moze sie wezme za programwanie w C
4 mar 20:37
lalalalala: nie mam o tym kompletnie pojecia, ale chce sie na wlasna reke nauczyc
4 mar 20:37
Trivial:
Zacznij od czego chcesz, byle nie był to język assemblerowy, bo tam pisze się 'prawie' w zerach
i jedynkach.

C jest OK na start... Na początku nie zrozumiesz wszystkich rzeczy, ale nie
należy się tym zbytnio martwić, rozumienie przyjdzie z czasem.
4 mar 20:41
lalalalala: mam nadzieje

Ty studiujesz infe czy jak?
4 mar 20:44
Trivial: Tak.
4 mar 20:44
Gonzales: polecam książkę Jerzego Grębosza Symfonia c++, szkoda że podobnej z maty nie ma

. Wolał bym
umieć mate niż programowanie
4 mar 20:48
lalalalala: a ja odwrotnie, bo jak jestes dobry z matmy to mozesz uczyc w szkole i zarabiac 1700
miesiecznie po 20 latach pracy, a jak sie znasz na infie to przeciez poszukuja specjalistow
caly czas i zaraniaja kupe szmalu
4 mar 20:49
lalalalala: zarabiaja mialo byc
4 mar 20:49
Gonzales: tak tylko jak nie opanuje matmy to sie nie dostane na studia na które chcę
4 mar 20:50
Gonzales: ja wszystko na odwrót robię niepotrzebnie się uczyłem programowania przecież na studiach
wszystko od podstaw jest i do dopoerio na którymś roku z kolei
4 mar 20:51
lalalalala: a na co chcesz isc
4 mar 20:51
Trivial: Na pierwszym...
4 mar 20:51
Gonzales: no ja na programowanie

na politechnike śląską
4 mar 20:52
lalalalala: no wlasnie nie wszedzie jest wszystko od podstaw. ja jestem na 1 roku matmy i z programowania
nie mam NIC, facet gadal o niczym a my siedzielismy na nk, facebooku i demotywatorach nic z
tego nie wynieslismy i to cala informatyka u nas
4 mar 20:53
Gonzales: w szkole sie nie nauczysz programować

. Gościu gadał że w 2 klasie będziemy klasy robić. A
zaczęliśmy je dopiero w 4, może i dobrze bo na maturze tego nie ma, ale przecież na klasach
się całe programowanie opiera. Mówie ci jak ci na tym zależy to kup sobie tą książkę
4 mar 20:56
Trivial:
U nas zajęcia z informatyki wyglądały tak, że na każdych zajęciach mieliśmy zadania do
zrobienia i pod koniec wysyłaliśmy je prowadzącemu na ocenę. 0 pomocy.

Ale przynajmniej
dawał zagadnienia przed laborkami i można było się trochę przygotować.
4 mar 20:57
lalalalala: poszukam tej ksiazki

no wlasnie mi zalezy, bo na prawde chce sie tego nauczyc,ale jeżeli zajecia wygladaja u nas w
taki sposob, wiec nie mam innego wyjscai ja brac sie do roboty
4 mar 20:59
Trivial:
A ja polecę książkę "Szkoła programowania − język C++" Stephena Prata.
Uwaga: biblia! (ponad 1000 stron).
4 mar 21:00
Gonzales: książka jest napisana tak przejrzystym językiem że bez problemu przerobisz podstawy. Jak co
zawsze możesz tutaj wejść i się zapytac akurat z tego moge pomóc
4 mar 21:00
Gonzales: Symfonia ma 1700+

2 tomy
4 mar 21:01
lalalalala: no to niezla jak 1000 stron ma
4 mar 21:01
lalalalala: o lol... z tego co widze 2 tomy w necie kosztuja 95 zl
4 mar 21:04
AS: PROGRAM dzialania;
var suma, roznica, iloczyn, iloraz:real;
begin
suma: =55 + 33;
roznica: =111 – 48;
iloczyn: =84 * 52;
iloraz: =2532/305;
writeln( 'suma=’, suma, ' różnica=', roznica);
writeln( 'iloczyn=’,iloczyn,’iloraz=’,iloraz)
end.
4 mar 21:07
4 mar 21:10
lalalalala: To jest w C++ ?
4 mar 21:10
AS: w Pascalu
4 mar 21:10
Trivial:
Gonzales, wiesz może jak napisać program, który będzie liczył pochodne? Chodzi mi głównie o
pomysł na rozpoznawanie funkcji matematycznych.

Myślisz, że wyrażenia regularne będą OK?
4 mar 21:16
Gonzales: wiesz co jedyny program jaki narazie napisałem matematyczny to na liczenie delty i schemat
horrnera. A po za tym nawet jak bym chciał napisać coś z pochodnych to najpierw musiał bym
wiedzieć co to takiego jest
4 mar 21:20
Gonzales: A tak z ciekawości Trivial wy na studiach robicie w Borlandzie Czy visualu ?
4 mar 21:20
lalalalala: haha ja ogarniam pochodne i nie czaje schematu hornera... do tej pory
4 mar 21:23
Trivial:
Na pierwszym semestrze mieliśmy podstawy podstaw pracy na linuksie, komendy cmd, skrypty basha,
perla, schematy blokowe, reprezentacje liczb w komputerze, i inne (nawet word i excel był!).
Na drugim zaczynamy C.
4 mar 21:23
Trivial:
Studia mają nauczyć idei + aparatu matematycznego potrzebnego do symulacji np. zjawisk
fizycznych, a nie konkretnych języków programowania.

Ale pewnie liźniemy jakichś jeszcze.
4 mar 21:24
Trivial:
A co do programu do liczenia pochodnych, interesuje mnie jak wprowadzać i rozpoznawać funkcje
matematyczne, bo z resztą to pewnie jakoś dam radę.
4 mar 21:28
Gonzales: to napisz kawałek co ma program robić
4 mar 21:29
Trivial:
Schematycznie:
Hello! → podaj wzór funkcji → rozpoznawanie funkcji np. x^2 staje się x
2 → zastosowanie
wzorów matematycznych → zwraca gotową pochodną → Bye!
4 mar 21:30
Gonzales: kurcze w taki sposób to nigdy nie robiłem, wiesz jak jest np trójmian do policzenia to każdy
jest taki sam z wyjątkiem liczb a b c tzn. jak mam policzyć x2+3x−5 to po prostu podaje
liczy, czyli w tym przypadku 1, 3, −5 i sprawdza jeżeli wyjdzie delta dodatnia to liczy x1, x2
itp. Hmm musiał bym coś pokąbinować jutro zobaczę bo mnie to zaciekawiło
4 mar 21:40
abcdefghij: jak chcesz zobaczyc co Ci wyszlo na koniec dopisuj readln;
4 mar 21:43
Trivial: Jeżeli uruchomisz w konsoli, a nie przez double−click.
4 mar 21:44
Trivial: *** Albo uruchom w konsoli, a nie przez double−click.
4 mar 21:45