Funkcja Liniowa
Ania: Czy trójkąt,którego wierzchołkami są punkty A,B,C,jest trójkątem prostokątnym?
a). A=(−2,2),B=(−6,3) i C=(−6,−1)
b).A=(3,2),B=(−5,−1) i C=(−2,−8)
c).A=(5,1),B=(−4,4) i C=(−6,−2)
Zadanie jest z funkcji liniowej nie wiem jak się za nie zabrać. Ratunku
Eta:
Są różne sposoby:
1
o −−−−− wyznacz długosci boków i sprawdź czy zachodzi tw, Pitagorasa
2
o −−−− wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych AB, AC, BC
i sprawdzić czy zachodzi warunek prostopadłości a
1*a
2= −1
3
o −−−− za pomocą wektorów , sprawdzić warunek prostopadłosci wektorów