Wyznacz wysokość tego ostrosłupa, wiedząc, że trójkąt ACW jest trójkątem równobo
Kasia ;): krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDW, gdzie W
oznacza wierzchołek , ma długość a . Wyznacz wysokość tego ostrosłupa, wiedząc,
że trójkąt ACW jest trójkątem równobocznym
4 mar 15:56
magda:

odcinek AC to przekątna kwadratu zatem |AC|=a
√2
odcinek AC to także bok trójkąta równobocznego
Z trójkąta DCW za pomocą twierdzenia pitagorasa obliczymy wysokość ostrosłupa
|DC|
2+|DW|
2=|CW|
2
(
12a
√2)
2+H
2=(a
√2)
2
14a
22+H
2=a
22
H
2=2a
2−
12a
2
H
2=
32a
2
H=
√32a
H=
√62a
4 mar 16:51
Kasia ;): dziękuje

mozna na was liczyć
4 mar 17:54