;/
anka: Sumę n wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego można zapisać wzorem
Sn = 5n
Jaką wartość osiąga 25 wyraz tego ciągu ?
4 mar 20:30
Kasiaszek: podstawiasz pod n liczbę 25
4 mar 20:32
Eta:
5
4 mar 20:32
Eta:
to ciąg stały: 5,5,5,5,5,.......
4 mar 20:33
kachamacha: S25=125
S24=120
a25=125−120=5
4 mar 20:34
kachamacha: zgadza się
chciałam tez pokazać wykorzystanie sumy do odszukania n−tego wyrazu
4 mar 20:38
Eta:
4 mar 20:38
Eta:
czyli należało dopisać informację dla
anki
bardziej pojmie o co biega
a
n= S
n −S
n−1
4 mar 20:41