Funkcja wykładnicza
Lexi: Posługując się wykresem odpowiedniej funkcji, podaj rozwiązanie:
a) równania 4
x = 2
| | 2 | |
b) nierówności 1<( |
| )x≤1,5 |
| | 3 | |
4 mar 20:34
Lexi: Mogę prosić o pomoc w tym zadaniu?
5 mar 14:35
Trivial:
Po prostu rysujesz i odczytujesz z wykresu:
a) 4
x = 2
2
2x = 2
1
2x = 1
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )0 < ( |
| )x ≤ ( |
| )−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
0 > x ≥ −1
x ∊ [−1, 0).
5 mar 14:45
Lexi: | | 2 | |
a jak to narysować? wystarczy wzorem y=4x i y=( |
| )x ? |
| | 3 | |
5 mar 14:51
bart: taaa
5 mar 15:31