matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymtoty
Ala:
x
oblicz asymptoty f(x)=
lnx
4 mar 11:53
Ala:
pomoże ktoś?
4 mar 12:16
Trivial:
x
f(x) =
D
f
= R
+
\ {1}
lnx
0
+
lim
x→0
+
f(x) = [
] = 0.
−
∞
1
lim
x→1
f(x) = [
] =
∞
0
Asymptota pionowa x = 1.
+
∞
1
lim
x→+
∞
f(x) = [
] = H = lim
x→+
∞
= lim
x→+
∞
x = +
∞
.
+
∞
1
x
Brak asymptot poziomych.
f(x)
1
1
a = lim
x→+
∞
= lim
x→+
∞
= [
] = 0.
x
lnx
+
∞
lim
x→+
∞
[f(x) − ax] = +
∞
. Brak asymptot ukośnych.
4 mar 13:56