symetralna boków trójkąta
Ania: W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 2cm i 6 cm. oblicz stosunek długości
odcinków, na jakie symetralna przeciwprostokątnej podzieliła dłuższą przyprostokątną tego
trójkąta.
z góry dzięki za pomoc
4 mar 22:05
ICSP:

trójkąty ABC i EDB są podobne, wynika to z cechy kat kąt kąt.
Dobrze myślę
4 mar 22:12
agusia: a=6
b=2
c2= 62 + 22
cos alfa = a/c= 6/(2 *pierw z 10)
cos alfa = c' /x
6/(2 *pierw z 10) = pierw z 10 /x
x= 20/6 = 10/3
x+y =6
y=8/3
x/y= (10/3): ( 8/3) = 5/4
4 mar 22:15
agusia: c'= √10
4 mar 22:16