Zadanie
Godzio:
Wyznacz funkcję z argumentem w górnej granicy całkowania F(x) =
x−1∫f(t)dt
{ 0 dla t ∊ [−1,0]
gdzie f(t) = {
Jeśli da się to poproszę z tłumaczeniem, bo chyba źle rozumiem tego typu zadania
4 mar 18:02
Noah: calkuj i bedziesz miec chyba 0 i cos tam panzam
4 mar 18:23
Trivial:
Jeszcze tego nie miałem, ale jeśli nie ma tutaj nic specjalnego to zrobiłbym tak:
Niech x ∊ [−1, 0], wtedy:
F(x) = ∫
−1x 0dt = 0
| | π | |
Niech x ∊ (0, |
| ], wtedy: |
| | 2 | |
F(x) = ∫
−10 0dt + ∫
0x sintdt = [−cost]
0x = −cosx + 1
| | ⎧ | 0, gdy x ∊ [−1, 0] | |
| F(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −cosx + 1, gdy x ∊ (0, π2] | |
4 mar 18:25
Noah: o wlasnie tak
4 mar 18:34
4 mar 18:35
Trivial:
Zresztą,
Godziu, daj sobie spokój już z tymi całkami, bo co będziesz robił na studiach...
4 mar 18:40
Godzio:
Wielkie dzięki, to była dla mnie wielka niewiadoma

, Sorki że tak późno ale cały czas robiłem
te całki bo jutro jest ten egzamin
4 mar 22:39
Noah: Jaki egzamin?;>
5 mar 15:20