sadadsa: być może ma to być w ten sposób:
4 mandaty − 2 dni (ze było 2 takie dni podczas których przyznano 4 mandaty)
8 mandatów − 13 dni
12 mandatów − 10 dni
14 mandatów − 4 dni
15 mandatów − 1 dzień
S − średnia ( w naszym przypadku będzie to średnia ważona)
S =
4*2 + 8*13 + 12*10 + 14*4 + 15*12+13+10+4+1 =
30330 = 10,1
i mamy średnią
Gdybyśmy liczyli tą srednią tradycyjnym sposobem to by było to samo, chodzi o to zeby było
szybciej. Wtedy mielibyśmy:
S =
4+4+8+8+8+8+8+8+8+8+8+8+8+8+8+12+12+12+12+12+12+12+12+12+12+14+14+14+14+152+13+10+4+1
=
30330 = 10,1 czyli mamy to samo.
b) teraz mamy wyznaczyć medianę. jest to wartość środkowa, dla uporządkowanego ciągu liczb,
uporządkowanego czyli od najmniejszej do największej lub od największej do najmniejszej.
przyjmuje się zawsze, że wypisujemy od najmniejszej do największej. Więc mamy 2 razy 4 później
13 razy "ósemke" później 10 razy "dwónastke" itd. Wygląda to tak:
4, 4, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 8, 12, 12, 12, 12, 12, 12, 12, 12 , 12, 12, 14, 14,
14, 14, 15
teraz gdzie jest środkowa liczba

wszystkich liczb jest 30, no bo 2+13+10+4+1 = 30 i jest to liczba parzysta.
pamiętaj ze gdy mamy liczbe parzystą wyrazów ciągu to nie znajdziemy środka (z jednej strony
"przykryjmy" 15 i z drugiej 15 i co zostaje nic ^^ ). Spróbuj sobie z każdej strony
jednocześnie podkreślać po jednej liczbie do momentu aż zostaną ci 2 w środku. Mi wychodzi ze
są to 8 i 12
i medianą jest średnia arytmetyczna 8 i 12 czyli
Me =
8+122 =
202 = 10
Odp: Me = 10
c)Odchylenie standardowe
σ = odchylenie standardowe.
a
1, a
2, a
3 − kolejne wartości w naszym ciągu czyli kolejno 4, 8, 12 itd. pamiętaj ze akurat
teraz mówimy o kolejnych wartościach 4,8,12 a nie o liczbach kolejnych z tego ciągu co
mieliśmy
n
1 − to dla tych kolejnych wartości wagi, czyli 2,13,10
x z tą kreseczką na górze to średnia u nas to 10,1
n = jak ustaliliśmy 30 ilość liczb
ja zapisze to w częściach bo by pbrzydko wyszło, ale ty jak będziesz pisała to sobie zapisz tak
jak ma być. Chodzi o to zebyś zrozumiała.
w liczniku mamy
(4−10,1)
2*2 + (8−10,1)
2*13 + (12−10,1)
2*10 + (14−10,1)
2*4 + (15−10,1)
2*1 =
= 74,42 + 57,33 + 36,1 + 60,84 + 24,01 = 252,7
i to dzielimy przez 30 i z całości pierwiastek, czyli
252,730 = 8,423333333
i
√8,423333333 = 2,90229794 i zaokrąglając do 1 miejsca po przecinku mamy ≈ 2,9
Odp: σ ≈ 2,9