matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jest to układ równań prosze o pomoc w rozwiązaniu
emka071:
x+ 2y +z − t = 3 2x − y − z − t = −2 3x + y − z +t= 0
4 mar 13:19
magda:
3 równania i 4 niewiadome?
4 mar 16:54
ICSP:
Trivial
Dasz radę?
4 mar 16:54
Trivial:
Mogę spróbować, nic trudnego tu nie ma.
4 mar 17:15
Trivial:
http://latex.codecogs.com/gif.latex?\textup{t%20potraktujemy%20jako%20parametr.}\\%20\begin{cases}%20x%20+%202y%20+%20z%20=%203%20+%20t\\%202x%20-%20y%20-%20z%20=%20-2%20+%20t\\%203x%20+%20y%20-%20z%20=%20-t%20\end{cases}\\%20\begin{pmatrix}%201%20&%202%20&%201\\%202%20&%20-1%20&%20-1\\%203%20&%201%20&%20-1\\%20\end{matrix}%20\begin{vmatrix}%203%20+%20t%20\\%20-2%20+%20t%20\\%20-t%20\end{pmatrix}%20\rightarrow%20\begin{pmatrix}%201%20&%202%20&%201\\%200%20&%20-5%20&%20-3\\%200%20&%20-5%20&%20-4\\%20\end{matrix}%20\begin{vmatrix}%203%20+%20t%20\\%20-8%20-%20t%20\\%20-9-4t%20\end{pmatrix}%20\rightarrow%20\begin{pmatrix}%201%20&%202%20&%201\\%200%20&%20-5%20&%20-3\\%200%20&%200%20&%20-1\\%20\end{matrix}%20\begin{vmatrix}%203%20+%20t%20\\%20-8%20-%20t%20\\%20-1-3t%20\end{pmatrix}\\%20\rightarrow%20\begin{pmatrix}%201%20&%202%20&%201\\%200%20&%205%20&%203\\%200%20&%200%20&%201\\%20\end{matrix}%20\begin{vmatrix}%203%20+%20t%20\\%208%20+%20t%20\\%201+3t%20\end{pmatrix}\\%20\begin{cases}%20x%20=%203%20+%20t%20-%202y%20-%20z\\%205y%20=%208%20+%20t%20-%203z\\%20z%20=%201%20+%203t%20\end{cases}%20\iff%20\begin{cases}%20x%20=%20-%20\frac%2025t\\%20y%20=%201%20-%20\frac%2085%20t\\%20z%20=%201%20+%203t%20\end{cases}%20t%20\in%20\mathbb{R}
4 mar 17:42