przez cześci
Całka: ∫ od 1 do e xlnx dx =
4 mar 12:36
Godzio:
| | x2 | | x2 | | 1 | | x2 | | x2 | |
∫xlnxdx = |
| * lnx − ∫ |
| * |
| dx = |
| * lnx − |
| + C |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | | 4 | |
| | x2 | | x2 | | e2 | | e2 | | 1 | |
e1∫xlnxdx = ( |
| * lnx − |
| )|e1 = |
| − |
| + |
| = ... |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
4 mar 12:38
Całka: dzięki a
∫ tg2x dx
4 mar 12:45
Godzio:
| | sin2x | | 1 − cos2x | | 1 | |
∫tg2x = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫( |
| − 1)dx = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
= tgx − x + C
4 mar 12:47
Całka: Godzio: jesteś jeszcze może
4 mar 12:58
Godzio:
Tak
4 mar 13:03
Całka: | | lnx | | x2 | | lnx | | 1 | | lnx | |
∫xlnxdx = x2 * |
| − ∫ |
| x dx = X2 * |
| − |
| ∫xdx = x2 * |
| − |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 mar 13:06
Trivial: Witaj
Godzio.

Masz dzień wolny, czy już po szkole?
4 mar 13:07
Całka: moj znajomy się upiera że to jest dobrze
4 mar 13:07
Godzio:
Witam

, Dzisiaj wyjątkowo miałem 3 lekcje
4 mar 13:11
Godzio:
| | x2 | |
Niestety ale nie do końca, ∫xdx = |
| |
| | 2 | |
4 mar 13:12
Trivial:
∫xlnxdx = 12x2lnx − ∫12x2*1xdx =
= 12x2lnx − 12∫xdx = 12x2lnx − 14x2 + c = 12x2(lnx − 12) + c.
4 mar 13:12
4 mar 13:22
Godzio:
... ∫(4 − 2 * x
1/2 − 1)dx = ∫(4 − 2x
−1/2)dx = ... i ze wzoru
4 mar 13:23
Całka: a ∫ np z 2 to daje nam 0
4 mar 13:28
Trivial:
∫2dx = 2x + c.
4 mar 13:30
Całka: | | −32 | |
= ∫4dx − ∫2x−12dx = 4x − 2 x |
| = |
| | 32 | |
4 mar 13:34
Godzio:
+ 1, a nie − 1 więc 4x − 4x1/2
4 mar 13:41