okrąg
Tomek: cześć, Prosta o równaniu y=2mx+2 jest styczna do okręgu o równaniu (x−1)2+(y+m)2=4 zatem m= ?
4 mar 19:17
Tomek: moje pytanie czy można to jakoś łatwiej zrobić niż przez układ równań i potem Δ=0
4 mar 19:19
Tomek: może ktoś pomóc
4 mar 19:28
Tomek:
4 mar 19:38
Trivial:
Można zrobić tak:
o: (x−1)
2 + (y+m)
2 = 4
S = (1, −m) r = 2
k: 2mx − y + 2 = 0
| | |2m*1 −1*(−m) + 2| | |
d(S, k) = |
| = 2 |
| | √4m2 + 1 | |
|3m + 2| = 2
√4m2 + 1 /
2
9m
2 + 12m + 4 = 16m
2 + 4
7m
2 − 12m = 0
4 mar 19:41
4 mar 19:41
Tomek: ok czekaj te znaki zapytania to nie do tego
4 mar 19:42
Tomek: ok a skąd wziął się ten licznik z WB ?
4 mar 19:44
Trivial: Zadaj pytanie, które zrozumiem.
4 mar 19:46
Tomek: | | | 2m*1−1(−m)+2 | | |
skąd |
| = 2 się wzięło  |
| | √4m2+1 | |
4 mar 19:48
Trivial:
Wzór na odległość punktu od prostej d(S, k). Musi się równać 2, bo tyle wynosi promień.
4 mar 19:49