matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.5.2009
Zadania
Odp.
1
Radek:
w zamknietym naczyniu o pojemnosci 2dm
3
znajduje sie hel pod cisnieniem 10
6
pascala.ogrzewajac go spowodowalismy dwukrotny wzrost cisnienia.Oblicz ilosc ciepla jakie
2
paulina:
W pierwszym tygodniu jest 100 mln bakterii w drugim 150 a w trzecim 225 czylio 50% wzrasta z tygodnia na tydzien tak?dobrze myślę?
0
paulina:
mam jeszcze jedno nurtujące mnie zadanko: Kupiono na raty meble za 4 500zl. Pierwsza rata wynosila 600 zl a każda nastepna jest o 50 zł
1
paulina:
Witam bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania, potrzebuje je na jutrzejsze popołudnie i juz tak dlugo sie męcze aby je rozwiązać
1
krychadd:
rozwiaz rownania i nierownosci
1
krychadd:
Długość boków trójkata prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Pole powierzchni tego trójkata wynosi 600 cm
2
.
2
krychadd:
oblicz wyraz a , jesli a1=−3 ; r=0,3 ; n=21 n
6
krychadd:
zbadaj monotonicznosc ciagu : a = 3−2n
2
n
0
Linek:
W równoległoboku dane są:
π
α=
4
a=2
√
3
1
karolt149:
mam prosbe czy ktos jest w stanie pomoc mi przy zadaniu ?
8
Kasia:
Rozkładam wielomian na czynniki 5x
2
−5x=0
9
magda:
bardzo prosze o szybka pomoc z gory dziekuje
Punkty A=(−2,−6) B=(3,10 C=(0,3) sa wierzcholkami trojkata.Oblicz pole trojkata ABC
1
Linek:
Jest ktos kto do końca rozwiąże ten układ
1
smerf:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają układ nierówności:
10
Aniula:
zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior punktow ,ktorych wspolrzedne spelniaja uklad nierownosci;
3
Damian17:
Proszę o pomoc..
jestem w ciężkiej sytuacji... Styczna do okręgu o środku w punkcie S(2;−1) przechodząca przez punkt A(−1;1) tworzy z osiami
11
karolt149:
Znajdz wspolrzedne obrazu punktu A=(2,5) w symetrii wzgledem : a)punktu S=(−3
1
2
: 4)
8
Maja:
Dla jakich wartości parametru prosta i okrąg mają 2 punkty wspólne y=−x+m
8
Linek:
Oblicz dł boków tr. prostokątnego, którego ob=70 , a P=210
1
Mixer:
Oblicz objętość ostrosłupa trójkątnego, którego wszystkie krawędzie boczne sa do siebie prostopadle i mają dlugosci rowne 3 4 5 cm
0
aga :
pomogłby mi ktos prosze was
z gory dziekuje
2
,,:
jak obliczyć współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
1
karolt149:
prosze was o pomoc
0
kasia:
naszkicuj wykres funkcji: y=2(x−1)do kwadratu+ 2
1
kasia:
naszkicuj wykres funkcji: y=2(x−1)do kwadratu+ 2
13
karolt149:
prosze o pomoc
Napisz równanie prostej przechodzacej przez punkt P=(−3,2), ktora jest ; a)rownolegla do prostej 4x−2x+5=0
1
kasia:
rozwiaz rownanie : 2(2−x)do kwadratu − (x−2)(5+x)=0
1
nicola:
mam znaleźć wszystkie liczby spełniające równanie a)sin x= −1/2
4
Olivka;)):
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f: <−4,8> −−>R:
5
Madzia:
prosze o pomoc
oblicz odległość punktu C od środka odcinka AB,gdzie A=(−1,6) B=(5,−4) C=(4,2)
7
kasia:
jakby ktoś mógł mi z tym pomóc to bym była bardzo wdzięczna
0
Niunia:):
jezu co z Wami
8
anita once again:
:::rysunek::: proszę o pomoc z takim zadaniem:
4
aga:
Wyznacz współrzędne punktu C oraz długość wektora BC(nad BC wektor) wiedząc ,że BC(nad BC wektor) =(6,−1) i B=(5,4)
0
chyba nikomu sie nie chce
0
?
14
Maja:
Proszę o pomoc w wyznaczeniu okręgu w ukł. współ... na lekcjach były takie proste przykłady a do domu takie że nie da się ich rozwiązać. Może mi ktoś pomoże
3
Madzia:
ciąg geometryczny Proszę o pomoc w dokonczeniu przykładu:
23
Bardzo bym prosiła o sprawdzenie zadania czy dobrze zrobiłam oraz czy mój tok rozumowania jest poprawny
1
Misiek:
Bardzo bym prosił o sprawdzenie zadania czy dobrze zrobiłam oraz czy mój tok rozumowania jest poprawny
0
paulina:
kiedy figura złożona z dwóch okręgów przecinających się ma środek symetrii
2
agniesia:
Znajdz wspolrzedne obrazu punktu A=(2;5) w symetrii względem: a) punktu S= (−3
1
2
:4)
11
Mariusz:
Proszę o sprawdzenie
3
wyznacz te parametry m (m∊R) dla których zbiór rozwiązań nierówności
>1 zawiera sie w
x+1
zbiorze rozwiązań nierówności (m+1)x
2
−(3m+4)x+3>0.
0
Misiek:
11
Malinkaa^^:
Proszę o pomoc
Krótsza przekątna rombu wynosi 4 cm i tworzy z bokiem rombu kąt 60 stopni. Oblicz długość dłuższej przekątnej, boki i obwód tego rombu
2
max92:
podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego w którym a1=3 i a3=12
5
Michał Kas:
W kwadracie o boku 6 cm ścięto naroża tak, że powstał osmiokąt foremny. Oblicz obwód i pole ośmiokąta
3
karol:
użycie matematyki w praktyce, muszę na jutro zrobić referat 'matematyka w praktyce'
2
Tomek:
Punkty A=(−2,2) i B=(5,1) sa dwoma wierzcholkami trojkata ABC. ktorego pole jest rowne 10. Oblicz wspolrzedne wierzcholka C jezeli wiadomo, ze jest on polozony na osi X
1
Anszej:
Witam po raz kolejny od razu chcialem zlozyc podziekowania dla Ety Andrzeja i Basi
Sprawdzian z wielomianow prawdopodobnie na 4 albo 5 napisany
1
anita:
proszę o pomoc z takim zadaniem: ile wynosi kąt wpisany, jeśli promień ma 4
√
3
, a cięciwa na której jest oparty kąt środkowy ma
1
Linek:
Oblicz pole trapezu wiedząc ze podstawy mają 44 i 16 ramiona zas 17 i 25.
5
marian:
ctg47˚ x ctg46˚ x ctg45˚ x ctg 44˚ x ctg 43˚ = ? A i jeszcze takie:
5
Madzia:
Proszę o pomoc w dokonczeniu przykładu: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, wiedząc, że:
1
potrzebuję szybkiej pomocy...:
Odległość środków dwóch kół o jednakowym promieniach długości r, jest równy r. Oblicz pole części wspólnej tych kół.
1
lion:
Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC, gdzie A=(1,3), B=(4,7), C=(−2,−3).
4
Misiek:
Posił bym aby zrobić te zadanie albo o pomoc w zrobieniu. Nie pisząc mi bym skopiował z odpowiedzi maturalnych poniewarz nie będę wiedział skąd to się wzieło.. Z góry bardzo
12
ktoś:
Posił bym aby zrobić te zadanie albo o pomoc w zrobieniu. Nie pisząc mi bym skopiował z odpowiedzi maturalnych poniewarz nie będę wiedział skąd to się wzieło.. Z góry bardzo
3
ktoś:
Punkty i są wierzchołkami trójkąta prostokątnego , w którym . Przyprostokątna zawiera się w prostej o równaniu . Oblicz współrzędne punktu i długość przyprostokątnej .
2
szympek:
co ma większą objętość : sześcienne akwarium o krawędzi 4 cm czy akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 20cm x 80cm x 4dm
2
kika:
w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa mają długości 10 cm i tworzą kąt o mierze 50 stopni. oblicz pole
1
sliwka:
Przekątna sześcianu ma długość 27 cm, ile wynosi pole powierzchni i objętość?
0
kika:
W ostrosłupe czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa mają długości 10 cm i tworzą kąt o mierze 50 stopni. oblicz pole
1
kika:
Pole powierzchni czworościana foremnego jest równe 16
√
3
cm
2
. oblicz długości jego krawędzi...
4
lion:
Wyznacz współrzędnie punktu C oraz długość wektora CD, wiedząc, że CD= [−3,−2] i D= (3,6)
3
Maciu:
Wykres funkcji y=2x + 2
9
Adam:
Jak obliczyć współrzędne punktów przecięcia cięciwy z okręgiem?
6
bywalec:
wykres funkcji f=1/4x
2
przesun o wektor u=[−2,−1/2] nastepnie napisz wzor ortzymanej funkci i odczytaj jej własności
6
Adam:
punkty A B C D E są kolejnymi wierzchołkami pięciokąta w którym wektor AB=[2,−3] wektor AC=[6,−2] wektor ED=[3,−1] wektor CD=[0,4]. znajdź współrzędne wektorów EA oraz BC.
2
Jak nalezy to zrobic? pomocy:
Trygonometria: wiedząc że sinα=4/5 i α∊(0,90), oblicz,korzystając z tożsamości trygonometrycznych kątaα
2
Adam:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej x+3y−7=0 przechodzącej przez punkt A=(a,b) gdzie a i b są pierwiastkami równania 4
(
x
−
2
)
+9=5*2
(
x
−
2
)
+5
9
Roki:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie przy podstawie α.wyznacz objętość tego ostrosłupa
11
Roki:
Pomoże mi ktoś proszę
skrzynka balkonowa ma kształt graniastosłupa o podstawie trapezu równoramiennego o wymiarach
1
maly1111:
napisz wzor funkcji ktorej wykresem jest prosta rownolegla do danej i przechodzaca przez P...y=−3x+4=0 P(1,8)
1
maly1111:
oblicz miejsce zerowe okres i monotonicznosc funkcji y=8−3x
2
Dedo:
Bank oferuje odsetki w wysokości p% w skali roku. Wpłacono x zł na okres dwóch lat. Ile złotych będziemy mieli po roku? Ile odsetek otrzymamy po drugim roku ? Ile złotych otrzymamy po dwóch